Çanakkale’de, müsilaj ile mücadele kapsamında imzalanan 22 maddelik eylem planı çerçevesinde, çalışmalar başladı. Kurumların işbirliği ile marina bölgesinde, farklı yöntemler denenerek, müsilajın temizlenip temizlenemediği denetlendi. Birbirinden farklı yöntemler denenirken, müsilajın aktif bir biçimde temizlenemediği gözlendi. Çanakkale’de önümüzdeki günlerde müsilajdan kurtulmak için çalışmaların hızla yürütüleceği ifade edildi. Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, “Marmara Denizi ölüyor yaklaşımını doğru bulmuyorum” derken, Başkan Gökhan da “Marmara henüz ölmedi” dedi. Vali İlhami Aktaş ise yapmış olduğu değerlendirmede, “Denizimizi normale döndürmek için çalışmalara başlamış bulunuyoruz” ifadelerinde bulundu.
Geçtiğimiz gün Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da katılımları ile Marmara Belediyeler Birliği’nin toplantısı gerçekleşti. Gerçekleşen toplantının ana gündem maddesi müsilaj sorunu olurken, 22 maddelik eylem planı imzalandı. İmzalanan eylem planı kapsamında, Çanakkale’de çalışmalar başladı.
Geçtiğimiz gün Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay, il müdürleri, akademisyenler çalışmaları bizzat yerinde incelediler.
“Bu çalışma bazı durumları kontrol etmek için önemli bir durum”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, “Bu simgesel bir temizlik olmaktan çok bazı durumları kontrol etmek için önemli bir durum. Kısa vadeli bir çözüm tabi ki. Sistemde durumu tamamen çözmediğiniz sürece organizmaların çoğalması devam edecek.
“Bu şekilde temizlik bir miktar önüne geçebilir”
Özellikle balıkçı teknelerinin filtrelerinin tıkanması söz konusu… Bu şekilde bir temizlik ile bir miktar onun önüne geçilebilir.
“Ümidi kesmek gibi bir şey söz konusu olamaz”
Ben, Marmara Denizi ölüyor yaklaşımını doğru bir yaklaşım olarak düşünmüyorum. Denizel sistemler dinamik sistemlerdir. Dolayısıyla, siz bu sistemleri insan kaynaklı etkilemişimi minimuma indirdiğiniz zaman, zaman içerisinde kendilerini toparlarlar. Ümidi kesmek gibi bir şey söz konusu olamaz. Yapmamız gereken şey işbirliği içerisinde, beraberce çalışarak sorunun kaynaklarını ve mücadele yöntemlerini birlikte izlemektir.
“Müsilajın yoğun olarak yaşandığı bölgelerde denize girmeyi tavsiye etmiyoruz”
Genellikle müsilajın yoğun olarak yaşandığı bölgelerde denize girmeyi tavsiye etmiyoruz. Bunu ortaya çıkan organizmaların kendilerinden kaynaklanan sıkıntılardan çok, burada bulunan ve yapışan ya da burada birlikte bulunan habitatta, çeşitli organizmalar olabilir. Sağlığa zararlı organizmalar olabilir. Bunlardan kaçınmak adına, yoğun olduğu bölgelerde denize girmekten kaçınılmalıdır” açıklamasında bulundu.
“Çalışmalara başlamış bulunuyoruz”
Vali İlhami Aktaş, “Bugün burada Çevre Bakanlığımızın koordinasyonunda, müsilaj temizliği için toplanmış bulunuyoruz. Son günlerde özellikle Marmara Denizi başta olmak üzere bir sorunla karşı karşıyayız. Bu sadece ülkemize mahsus bir şey değil. Akdeniz’de, Adriyatik’te, Tuna Nehri’nde görüldüğü saptanmıştır. Bunun bertaraf edilmesi için çalışmalara başlandı. Çalıştay düzenlendi. Çalıştayda eylem planı açıklandı. Bir an önce denizimizi normale döndürmek için çalışmalara başlamış bulunuyoruz” dedi.
“Çok küçük çapta borularla olması mümkün değil”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Çevre günleri etkinlikleri kapsamında burada toplandık. Tüm Türkiye’de bu saatte çevre günü etkinlikleri yapılıyor. Bizim için Çanakkale’de ve Marmara’da en büyük sorun müsilaj ve buna bağlı kirlilik. Çeşitli biçimde kirlenme söz konusu.
Müsilaj yat limanını kaplamış durumda ve burayı acaba temizleyebilir miyiz? Yüzeyde olan bu salya denilen planktonların temizlenmesi söz konusu olabilir mi? Onun denemesini yapıyoruz. Limandan gelen ekipler var. Onlar deniz temizliğini biliyorlar. Bizde buradan çıkan atıkların nasıl bertaraf edileceği konusunda istişarelerde bulunuyoruz. Tabi burada denemede, çok küçük çapta borularla olması mümkün değil. Bunu büyük gemilerle, temizlik gemileri ile komple yapmak, günlerce çalışmak lazım. Gördüğünüz gibi bu yöntem başarılı olamıyor.
“Marmara henüz ölmedi”
Marmara henüz ölmedi. Bu süreçlerin neden olacağı sonuçları biliyoruz. Eğer bunun tedbirlerini almazsak, bir gün deniz altında hayat durursa Marmara ölür” ifadelerinde bulundu.
Tunahan Ünsal