Bir bağış üç hayat
Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, ülke genelinde kan stoklarının yetersiz olduğunu söyleyerek herkesi bağış yapmaya çağırdı. Çanakkale Kan Bağış Merkezi Müdürü Muammer Eçier, kentteki kan stoku ve kan bağışları oranı noktasında gazetemize bilgi verdi.
2016 yılı boyunca Çanakkale’de 19.000 kan bağışının yapıldığını ve bu sayının daha artması için yoğun bir tempo ile çalıştıklarını ifade eden Çanakkale Kan Bağış Merkezi Müdürü Muammer Eçier, “Çanakkale olarak stok açısından bir sorunumuz yok. Ama tabi Ocak Şubat ve Mart aylarında stok sıkıntısı yaşıyoruz. İlçelerde her gün iki otobüsümüz zaten geziyor. Ayda bir hafta da bir tam donanımlı tırla ilçelerimizi geziyoruz. Askeriye ve üniversite ile her zaman irtibat halindeyiz” dedi.
Kan bağışı noktasında açıklamalar da bulunan Müdür Eçier, “Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın önderliğinde Valilik ve Türk Kızılayı Çanakkale Şubesi Koordinatörlüğünde mobil kan bağışı kampanyası başlatıldı. Bu Çanakkale adına çok önemli bir adım atıldı” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti:
KURUMLAR DA KAMPANYAYA DÂHİL OLACAK
“Türkiye genelinde belli bir oranın altına düştüğü için Genel Başkanımız tarafından bir stok açıklaması yapılarak halkımız bağışa çağrıldı ve çok güzel geri dönüşler yaşandı. Şu an stoklarda bir sıkıntı kalmadı. Kış ve yaz aylarında stoklarda sıkıntılar yaşanıyor. Bu yüzden bu aylarda duyarlılığın artmasını bekliyoruz. Kan bağışı bir fedakârlıktır. Tüm donörlerimize teşekkür ediyoruz. Aynı şekilde Çanakkale’de de çok olumlu geri dönüşler aldık. En önemlisi de sayın Valimiz Orhan Tavlı’nın tüm personeli ve halkımız ile birlikte başlattığı bağış kampanyasıdır. Çanakkale özelinde bir programa bağlı olarak bağışlar alacağız. Valilik personeli ile başladık. Birçok kurum ve kuruluş da bu bağış kampanyasına dâhil oldu. Bugün Orman Bölge Müdürlüğünde olacağız. Salı Günü Merkez Toplum Sağlığı, Çanakkale Havalimanı Müdürlüğü, KOSGEB, Vergi Dairesi Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Müdürlüğü bağış kampanyasına dâhil olacak. Çarşamba günü GESTAŞ’tayız. Otobüsümüz GESTAŞ İskelede, bir ekibimiz de GESTAŞ idari binasında olacak. Bu şekilde ay sonuna kadar kampanyamız devam edecek. Halkımızın da bu kampanyaya dâhil olmasını tabi ki istiyoruz. Meydandaki otobüsümüze de derneklerin desteğini alacağız”
GÜVENLİ KAN TEMİNİ
“Donör tanımımızda güvenli kan temini diye bir kavram var. Bu donör tanımında karşılıklı olarak hiçbir menfaat gözetmeksiniz sadece iyilik yapmak ve hayat kurtarmak adına bağış yapılır. Yarar zarar kavramını gündemimize almayız. Donör kendine bir menfaat umarsa biz aldığımız kanın güvenliğinden endişe ederiz. Bağış yapmanın tek ve büyük faydası hayat kurtarmaktır. Alınan bir ünite kandan üç farklı ürün çıkarılır. En çok kullanılan Alyuvarlar, beyaz kan dediğimiz Trombosit ve plazma adını verdiğimiz ürünle üç hayatı kurtarabilirsiniz. 50 kiloyu geçen ve yaş haddini geçmeyen ve yanında kimliğini bulunduran herkes kan bağışı yapabilir. Bağıştan önce bir form doldurulur. Bu formun güvenli kan temini sağlayabilmemiz için dürüstçe ve samimi doldurulması gerekir. Bu forma 42 soru sorulur. Kan değerleri ve tansiyon ölçümleri yapılır ve donörün kan bağışında bulunup bulunamayacağına karar veriyoruz. Bu 42 soruda enfeksiyonlara dair sorular da sorulur. Şüpheli cinsel temasların olup olmadığını sorgularız. Bu yüzden herkes dürüst olmalıdır. Bütün işlemlerimiz her aşamada kayda alınır ve formda bildirilen her bilginin hukuki sorumluluğu bağışçıya verilir. Yanlış beyanlar hukuki sorumluluk taşır. Görevli doktor arkadaşımız bağışçı ile de görüşür. İlgili merkezlere ulaştırılan kanlar ürünlerine ayrılırken testlerden geçer. AIDS, Hepatit B ve C testi, Frengi testi ve Kan Grubu testi yapılır.Kan grubu testi Daha sonrasında sisteme düşer. Sisteme düşmeden kan kullanılmaz. Biz bağış olarak verilen kanda var lan hastalıkları bu yolla yakalarız. Yalnız AIDS ve hepatit gibi kan, cinsel yol ve anneden bebeğe bulaşan hastalıklar için bulaşım gerçekleştiği andan testlerde pozitif hale gelinceye kadar geçen ve tanı konulamayan ölü bir süre pencere dönemi söz konusudur. Pencere dönemindeki kişinin test sonuçları temiz görünmekle birlikte diğer insanlara bulaşma riski vardır. Bu nedenle kan bağışı için başvuru yaptığınızda doldurduğunuz formdaki sorulara vereceğiniz dürüst ve samimi cevaplar en az tarama testleri kadar önemlidir. Dünya standartlarına uygun, son teknoloji ile geliştirilmiş sistemleri kullanıyoruz. Pencere dönemi bu teknoloji ile her geçen gün daha da kısalıyor. Çok nadir olmakla beraber son aşamada mikrop fark ediliyor.”
KENTTE 19.000 KAN BAĞIŞI
“Türkiye’de 2016 yılında 2.141.765 adet kan bağışı yapıldı. Avrupa ülkelerinden bile daha iyi durumdayız. 2005 yılında başlayan Güvenli Kan Temini projesi kapsamında 300.000’lerde ilerliyordu. Her geçen yıl bu sayı arttı umarım artmaya da devam edecek. Bölgemizde %98 oranında ihtiyacı karşılıyoruz. Tabi ki hala alacağımız yol var. 3 yıldır Kök Hücre Numunesi de alıyoruz. Tedavisi en zor olan kan hastalıklarında kullanılmakla beraber, kullanım alanı her geçen gün değişen kök hücre bağışında Türkiye çapında 200.000 kadar Kök Hücre Numunesi alındı. Hastaların doku örnekleri eşleştiğinde bu bağışlar kullanılır. Ve bu eşleşmeyi sağlamak oldukça zordur. Tabi bağışlar arttıkça eşleşmeler ve tedaviler daha başarılı olacaktır.”Tüm vatandaşlarımıza desteğe ihtiyacımız olduğunu belirtmek istiyorum. Biz Çanakkale olarak bu yıl 19.000 adet kan bağışı aldık. Kurum ve kuruluşlarla kampanyalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca her türlü etkinlik ve organizasyonda yer almaya da hazırız. Bir bağış üç hayatı kurtarıyor.” (Dilek Akşen)