Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale’de tarım karlı bir sektör olmaktan çıktı

Çanakkale’de tarım karlı bir

Çanakkale’de tarım karlı bir sektör olmaktan çıktı

Tarımsal Eğitim Öğretimin 171. yılı nedeniyle Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Çanakkale Şubesi tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk bırakma töreni gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen etkinlikte konuşan ZMO Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, yaşanan kuraklık ve doların yükselmesi ile çiftçilerin geçirdiği zor süreci anlattı. Savaş, tarımın karlı bir sektör olmaktan çıktığını söyledi.

Çanakkale’de elma ve kaypa biber yetiştiricilerinin zarar ettiğini belirten Savaş,  Çanakkale Boğaz Köprüsünün inşası halinde 50 bin dekar tarım alanının yok olacağını söyledi. Ayrıca yağışlara adlanılmamasını ve kuraklığın büyük zararlara yol açtığını ifade eden Savaş konuşmasında şunları söyledi;

“Son günlerde yağan karın tarımımıza, çiftçimize bereket getirmesini dileyerek sözlerime başlamak istiyorum. Ancak hemen ifade etmeliyim ki son günlerdeki bol yağış kuraklık tehlikesi geçti gibi bir algı yaratmasın. Altını çizerek söylüyorum, çok ciddi bir tarımsal kuraklık yaşıyoruz. Acilen gerçekçi kuraklık eylem planlarına ve bunların uygulanmasına ihtiyacımız var. Geçtiğimiz sonbahar Çanakkale’miz kurak geçti Bu durum meraya bağımlı olan hayvan yetiştiricilerimize ağır bir yük getirdi. Bunun üzerine birde, doların yükselmesi nedeniyle hammadde bakımından ithalata bağımlı olan yem sektörünün yem fiyatların yükseltmesini eklerseniz, hayvan çiftçimizi perişan bir halde olduğunu görebilirsiniz.”

“TERÖR TRAVMASINI ANMADAN GEÇMEK MÜMKÜN DEĞİL”

“Öte yandan geç ekimler nedeniyle hububat üretiminde de azalma olması beklenmektedir. Son 1-1,5 yıldır artan terör nedeniyle yaşadığımız travmayı anmadan geçmem mümkün değildir. Terör saldırılarında hayatını kaybedenlere rahmet.  Başta yakınları olmak üzere tüm Türkiye’ye başsağlığı diliyorum.”

“TARIM GİDERLERİ ÜRETİM GİDERLERİNİ KARŞILAMAMAKTA”

“Bu nedenle ben bu 10 Ocak’ta günümüz tarımını değil tarımımızın, dolayısıyla gıda üretiminin geleceğini tehdit eden bir konuya değinmek istiyorum. Ne yazık ki tarım karlı bir sektör olmaktan çıkmıştır. Ürün satış fiyatları üretim giderlerini karşılamamaktadır. Örneğin elma ve kapya biber üreticilerimiz yılı zararla kapatmışlardır. Öyle ki elmanın satış fiyatı buzhane giderlerini dahi karşılamamakta, biber ise toplama maliyetini karşılamadığı için hasat dahi edilmemiştir. Öte yandan üretim maliyetlerinin bu denli yükselmesi ve aracılar nedeniyle tüketici için de tarımsal ürünlerin fiyatı yükselmektedir.”

“5O BİN DEKAR TOPRAK TARIM ALANINDAN ÇIKACAK”

“Geçtiğimiz ay TMMOB olarak düzenlediğimiz Çanakkale Boğaz köprüsü ve bağlantı yolları panelinde, eğer söz konusu projeler hayata geçerse kısa vadede tamamı ilimiz dâhilinde olmasa da 50.000 dekar tarım toprağının tarım dışına çıkarılmak zorunda kalınacağını öğrendik. Bu büyüklük Kumkale ovasının %50’sine yakındır. Uzun vadede Çanakkale’nin tarım topraklarını daha da büyük felaketler beklemektedir. Kazdağları’ndaki metalik madencilik faaliyetleri ve Biga Yarımadasının çeşitli yörelerine yapılması planlanan termik santrallerin işletme esnasında yörelerinin su kaynaklarını kullanacaklardır.” (Eren Aşnaz)

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech