Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aynalı Çarşı’yı neden unutuyoruz?

2018’in Troia Yılı ilan

2018’in Troia Yılı ilan edilmesi ile birlikte kentin turizm destinasyonları da eleştiri oklarının hedefi olmaya başladı. Türkiye’nin en önemli çarşıları arasında olan Aynalı Çarşı’da satılan hediyelik eşyalar ve çarşı giriş çıkışları hedef tahtasında yer alıyor.

Kente gelen yerli yabancı turistlerin gezdiği ve hediyelik alışveriş yaptıkları tarihi bir mekân olan Aynalı Çarşı, 2018 Troia Yılı’na hazır gözükmüyor. Kent merkezinde zaten Aynalı Çarşı, Truva Atı, Çimenlik Kalesi ve Çanakkale’nin Evlatları Müzesi’nden başka çok da gezilecek tarihi ve turistik yer olmayışı konaklamalı turizmin de önünü kesiyor.

Türkiye’de bulunan yüzlerce tarihi çarşı içerisinde yerli ve yabancı turistler tarafından en çok bilinen yer olan Aynalı Çarşı, 2018 Troia Yılı etkinliklerinde yer alması gereken kıymetli bir destinasyon alanı. Vatandaşlar, Çanakkale’nin görünen ve bilinen yüzlerinden biri olan Aynalı Çarşı’nın artık revizyona girmesini umut ediyor. Turistler ve kentliler en çok Aynalı Çarşı’da satılan ürünlerin niteliksiz oluşundan ve çarşının çevre düzenlemesinden şikâyet ediyor.

Daha öncesinde konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz; “Aynalı Çarşı ve yarımadada satılan hediyelik eşyaların niteliksiz oluşu bize gelen en önemli şikâyetler arasında yer alıyor. Alçıdan yapılan bu ürünler çok hassas oluyor ve özellikle çocuklar en ufak dikkatsizlikte bu hediyelikleri evlerine varmadan kırıyorlar. Nitelikli ürünler biraz maliyetli oluyor. Biz bu anlamda örnek çalışmalar da yaptık. Düşük maliyetli ucuz hediyeliklerin yanında bu ürünler de seçenek olarak bulunmalı.” demişti. Ayrıca Aynalı Çarşı’nın tarihi önemini gelen turiste açıklamak için sesli tanıtım sistemi konusunda düşüncelerini sorduğumuz Müdür Dokuz; “ Bu yerinde ve faydalı bir çalışma olacaktır. Valilik, belediye ya da Aynalı Çarşı yönetimi üstlenebilir.” diyerek görüş bildirmişti.

AYNALI ÇARŞI’NIN HEDİYELİK EŞYALARI NİTELİKSİZ Mİ?

Aynalı Çarşı Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Ar, konuyla ilgili görüşlerini gazetemize aktardı:

“Alçı ürünler konusunda bazı müşterilerimizin sıkıntısı olabilir ama bunun arz-talep meselesi olduğunu düşünüyorum. Müşteriler talep ettiği müddetçe de bu ürün grubu maalesef eksilmeyecektir. Sonuçta kısıtlı bir bütçe ile geliyorlar. 10-15 liraya tek bir ürün almak yerine 3-5 liraya daha çok insana, daha çok hediye götürmeyi hedefliyorlar.  Bu aslında ülkemizin genel anlamda ekonomik sıkıntısından ileri geliyor. Ürünlerin niteliklerinin değişmesi müşterimizin talebi ile ilgili bir durumdur ve geçtiğimiz yıllara göre daha nitelikli ürünler de mevcut.  Ben bu sorunun daha çok resmi kanallar aracılığıyla çözüleceğine inanıyorum. Eğer niteliksiz ürünler ve konuda şikâyetler varsa gerek Belediye gerekse Valilik ortak bir çalışma ile bu ürünleri ve üretim yerlerini denetleyebilirler.”

AYNALI ÇARŞI ÇANAKKALE’NİN YÜZÜDÜR

“Aynalı Çarşı’nın tarihçesini anlatan sesli bir tanıtım sistemi yapılabilir. Yönetim Kurulu Başkanı olarak ben bu konuda elimden gelen yardımı yaparım.  Çarşının içerisinde değil ama çevresinde bir revizyona ihtiyacı var. Özellikle hemen girişe park edilen motosikletlere engel olmak gerektiğini düşünüyorum. Bireysel olarak bunu çözemedim. Girişlerimizin görselliği yükseltilebilir, yenilenebilir. Aslında çarşı bahçemizde etkinlikler de yapılabilir. Daha önce bu konuda Belediye ile görüşmüştüm ancak henüz sonuç alamadık.  Dönem dönem festivallerde, Kültür ve Turizm Haftası’nda, 18 Mart etkinliklerinde Aynalı Çarşı’da da etkinlikler olabilir. Müzik dinletileri yapılabilir. Gelen misafirlerimize de bir jest olur ama maalesef birçok günde Aynalı Çarşı kendi başına kalıyor. Aynalı Çarşı Çanakkale’nin görünen yüzüdür. İlimize gelen turistler muhakkak bize uğrar, burayı gezer.”

2018 YILINDA ÇALIŞTAY ÇANAKKALE’DE YAPILACAK

Ar, ayrıca şunları söyledi: “Türkiye’deki bütün tarihi çarşı, han ve arastaları tek çatı altında toplayan Tarihi Çarşılar Federasyonu organizasyonunda, 12-13 Temmuz’da Konya’da, Aynalı Çarşı’yı temsilen 4. Çalıştaya katılacağız. İnşallah bu çalıştay önümüzdeki sene Çanakkale’de yapılacak. Bütün çarşılar olarak esnaflarımızı temsilen bir arada olacağız, sorunlarımızı görüşeceğiz.”

Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech