Kütüphaneler insanlar için bir araştırma merkezidir. Burada basılı kitaplar, dergiler bulunmakla beraber bu hizmeti sunan içsel unsurlar da vardır. Tüm kütüphane sistemi, içindeki bilgiyi barındıran kaynaklar ve bu kaynakların ulaşılabilirliği ile eşzamanlı biçimde faaliyet gösterir. Birinden birinin aksaması kütüphanelerin faaliyetini yitirmesine ya da azaltmasına sebebiyet verebilir.
Tarih ve kültürel bağlamda da kütüphaneler bir deniz feneri misali etraflarını aydınlatırlar. Geçmişte kurulan Celsus Kütüphanesi gibi yapılar bize o güne dair aydınlatıcı bilgileri görseller aracılığıyla verirler. Kültürel bağlamı da düşünüldüğünde heykeller, görünürlükleri ile Romalılara dair bilgiler sunmaktadırlar. Bizim de Çanakkale’de kütüphanelerimizle nasıl bir tarih ve kültür yarattığımıza dikkat etmemiz gerekmektedir.
İlimizin merkezindeki en büyük kütüphane ÇOMÜ Kütüphanesi’dir ancak bu kütüphane yalnızca üniversite öğrencilerinin ulaşımına doğrudan açık olup bir halk kütüphanesi sınıfında değildir. İl merkezinde en büyük kütüphane ise Mehmet Akif Ersoy İl Halk Kütüphanesi’dir. Her iki kütüphanenin de genellikle çok yoğun olduğunu söylemek mümkündür. Bu durum, kütüphanelerin sağlamak istedikleri hizmeti kısıtlamaktadır.
Özellikle ÇOMÜ’nün sınav haftaları ile birlikte liseli öğrencilerin de sınavları için çalışmaları gerektiğinde her iki büyük kütüphanede de yer bulmak oldukça zor olmaktadır. Bunun için şehirle birleşmiş kütüphaneler yaratmak en iyi yol olacaktır. Şehir içine dağılmış hâlde bulunan kütüphaneler ÇOMÜ ve Mehmet Akif Ersoy gibi ana kütüphanelerin işlevlerini kolaylaştıracaklardır. Üstelik bu yeni kütüphanelerde öğrencilerin görev almaları sağlanarak bir kütüphane kültürünün oturtulması mümkün görünmektedir.
Bunun için ulaşımın kolay olduğu konumlara en az İl Halk Kütüphanesi büyüklüğünde kütüphaneler yapılması gerekmektedir. Bu sayede öğrencilere çalışma ortamları kazandırılmış olunur. Bu yeni kütüphanelerde Çanakkale’ye dair soyut ve somut kültürel mirasların kullanılması teşvik edilmelidir. Güçlü bir e-kitap, katalog tarama ve internet erişimi ile de güçlendirilecek kütüphaneler neticede Çanakkale halkına hizmet edecek ve kültürel bir öge hâline geleceklerdir.
Caner Çetin