Çanakkaleli çiftçilerin, sıcak havalar nedeniyle yaşanan kuraklık ile başı dertte. Yaşanan kuraklık, ayçiçeklerinden alınan verimi yarı yarıya indirdi.
Son zamanların en sıcak günlerini yaşıyoruz. Tüm Dünya’da olduğu gibi Çanakkale’de de çiftçiler zor durumlar yaşıyor. Sıcak havalar sebebi ile meydana gelen kuraklıklar, çiftçinin verimli ürünler elde etmesi için en büyük engellerden biri haline geliyor. Kuraklıklardan dolayı hasat dönemi verimsiz geçen ayçiçeklerine dair Çanakkale Gündem Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver; “Mısırı, domatesi, ayçiçeği gibi sebze ürünlerinin hepsi sulanabilir sebze ürünü, her sebze türü sulandığı zaman kalitesi de verimi de artar ama şu an her tarım arazisi maalesef sulanamıyor, sulanamayan tarım arazilerinde mecburiyetten ürünler dikiliyor” şeklinde konuştu.
“Ayçiçeklerinden verim alınamıyor”
Alınan verimlerin oldukça düştüğünü dile getiren Ünver, “Normalde bu ürünler dikildikten sonra genelde senede iki ya da üç defa yağmur yağıyordu. Dikimler Nisan ayının 15-20si gibi başlar mayısın sonuna kadar dikilir ve sonrasında takip eden aylarda yağmur yağdığı zaman, normalde sulanmadığı halde verim alınabiliyordu, çiftçiyi üreticiyi kar ettirip, mutlu edebiliyordu. Çanakkale ilimiz başta olmak üzere kuraklıklar üst seviyelere ulaşınca, geçen yıl ve bu yıl dikilen ayçiçeklerinden verim alınamıyor. Geçen yıl kurak ayçiçeğinin ortalama dönümünde 50 kilo ile 100 kilo arasında alındı. Bu seneki hasatta bir fark olmayacağı düşünülüyor” ifadelerini kullandı.
“Çiftçi bu yıl zor bir süreç geçiriyor”
“Verilen fiyat geçen yılın en az yüzde 30 ve yüzde yetmiş arasında olsun ki, çiftçi bu girdileri karşılayabilsin ve para kazanabilsin” diyen Ünver; “Yoksa gelecek yıl kimse bir şey dikemez. Ayçiçeğini sulayabilirsiniz, dönümüne 400-500 kilo verebilir ama sulamadığınız zaman ortalama 100-200 kilo arasında ürün elde edebilirsiniz. Ayçiçeğinin yüzde 50 verimi olmasına rağmen çiftçiyi mutlu ediyordu, fiyatların iyi olması şartıyla. Biz şunu istiyoruz; çiftçi bu yıl zor bir süreç geçiriyor, hava sıcaklığına bağlı olarak. Verilere göre son zamanların en sıcak haziran ve temmuz ayını yaşadık. Bu sıcaklıklar insanlar kadar sebzeleri de etkiliyor. Bu sıcaklıkların ardından hem verim hem de kalitede düşüşler meydana geliyor. Çiftçi devlet tarafından desteklenip gelecek yıllara umutla bakabilmeliler” dedi.