Kış aylarında neden depresyona meyilli oluruz?

2 weeks önce Güncel Sağlık
Sosyal Medya'da Paylaşın Facebook Twitter

Gün ışığının azalmasına bağlı olarak beyinde seratonin ve melatonin hormonlarının seviyesinde değişiklikler meydana gelir. Seratonin, mutluluk ve iyilik hali ile ilişkili bir hormondur. Melatonin ise uyku ile ilişkili bir hormondur. Gün ışığının azalmasıyla birlikte seratonin üretimi azalırken, melatonin üretimi artar. Bu da uyku düzeninde değişikliklere, enerji seviyesinde düşüşe ve genel bir hüzünlü ruh haline neden olabilir.

Kış depresyonunun belirtileri arasında hüzünlü ruh hali, enerji seviyesinde düşüş, uyku düzeninde değişiklikler, iştah değişiklikleri, konsantrasyon güçlüğü, karar verme güçlüğü, umutsuzluk hissi, intihar düşünceleri yer alır.

Kış depresyonu, kadınlarda erkeklere göre daha yaygın görülür. Ayrıca, ailede depresyon öyküsü olan kişilerde de daha sık görülür.

Kış depresyonundan korunmak için alınabilecek bazı önlemler arasında ise gün ışığından mümkün olduğunca fazla yararlanmak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir diyet yapmak, sosyal aktivitelere katılmak, gerekli durumlarda profesyonel yardım almak yer alır.

Haber Merkezi


Bu haber 20/11/2023, Monday günü yayınlandı, 589 defa görüntülendi
*
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com