Çanakkale kuraklık etkisi nedeniyle zor günler geçiriyor. Geçen yıl başlayan kuraklık neticesinde en çok su tüketen ürünlerden biri olan çeltiğin hasadı tamamlandı. Ne hasat edilen ürün miktarı ne de ürüne biçilen fiyat üretici ve tüketiciyi memnun etmedi. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, elde edilen ürün miktarı yüzde 20 düşerken, fiyat ise yüzde 68-70 bandındaki enflasyona karşın yalnızca yüzde 20 artış gösterdiğini aktardı. Gider maliyeti her gün artan üreticinin yüzü yine gülmedi.
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, çeltik hasadına ilişkin veri ve analizleri değerlendirerek gazetemize aktardı.
“Yüzde 20 rekolte düşüklüğümüz var”
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver; “Bu yıl çeltik hasadı bitti, artık sonuna geldik. Çeltik geçen yılla bu yılı karşılaştırdığımız zaman il bazında aşağı yukarı yüzde 20 rekolte düşüklüğümüz var. Geçen yıl bölüm başına takriben 800 kilogram ile 1 ton ağırlığındaydı hasadımız. Bu yıl da takriben 600 kilo ile 800 kilo arasında bir verim elde etti üreticimiz. Bunu kıyasladığımız zaman yüzde 20’lik bir düşüş meydana geldi.
“Piyasa değerinde yüzde 20’lik artış çok geride bir rakam”
Toprak mahsul ofisi evvelsi gün fiyat açıklaması yaptı. En düşük çeltikte bugün 18 TL ile 24 TL arasında alım yapacağını söyledi. Ekonomik şartlara baktığımız zaman tabii çiftçinin girdilerinin çok gerisinde kaldı. Geçen yıl çiftçimiz üretilmiş çektiği 19-20 TL arasında satmıştı. Bu yıl 24 TL’den değerlendirirsek yüzde 20’lik bir artış oluyor. Piyasa değerinde yüzde 20’lik artış çok geride bir rakam. Bugün enflasyon bile baktığınız zaman yüzde 68-70 bandında. Bugün devlet bankaları dahi temerrüt faizini yüzde 73 uygularken yüzde 20’lik bir artış maalesef çiftçinin beklediği bir artış değildi.
“Hiç olmazsa 30 TL bandına gelmesini umut ediyoruz”
Bizim umudumuz şu ki çeltiğin ilerleyen günlerde fiyatının biraz daha yukarı çekilmesi, hiç olmazsa 30 TL bandına gelmesini umut ediyoruz. Çünkü hem rekolte düşüklüğü hem de yüzde 20’lik artış, çiftçinin girdi maaliyetleri her geçen gün arttığından dolayı zor günler yaşatıyor. Batak ovasında MAY Tohumculuk firması var. Mısır dikiyor. Her yıl Kasım ayının ilk haftasında ürün hasadını peşin öderken bu yıl ekonomik sıkıntılardan dolayı yüzde 50’sini peşin ödüyor. Geri kalan yüzde 50’sini de Aralık ve Şubat ayında ödeyeceğini söyledi.
“Çiftçi daha hiçbir yerini süremedi”
Buna ilaveten ödeyeceği parayı da banka faizinde ödeyeceğini söyledi fakat temerrüt yüzde 73’ken banka faizi yüzde 40’tan ödemesi yüzde 30 civarında çiftçi üreticide açık meydana geldi. Çiftçi her geçen daha çok zorluk çekmeye başladı. Şu anki hava sıcaklığına bakarsanız iklim değişikliğinden dolayı Ağustos sonunda gibiyiz ama Kasım geldi. Çiftçi daha hiçbir yerini süremedi, dikemedi. Hiç olmazsa fiyatların bari çiftçinin yüzünü güldürmesini temenni ediyoruz, talep ediyoruz.”
Esra İrem Özer
Bu haber 01/11/2023, Wednesday günü yayınlandı, 261 defa görüntülendi