Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zeytinde rekolte kaybı yaşanmadığını ifade etmişti. Fakat Çanakkale bölgesindeki zeytin ağaçları yaşanan iklim krizi nedeniyle yeteri kadar zeytin vermedi. Çanakkale bölgesinde zeytinin durumunu Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver’e sorduk. Başkan Ünver, bu sene yaşanan kuraklıktan dolayı komşu ülkelerle zeytinde verim düşüklüğü yaşandığını ifade etti.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakanlıkta medya temsilcileri ile bir araya geldiği buluşmada zeytin rekoltesinde düşüş olmadığını ifade etmişti. Bakan Yumaklı, bu yıl beklentinin de üzerinde olacağını belirterek, önümüzdeki yıl zeytin rekoltesinde herhangi bir değişiklik beklemediklerini söylemişti.
Çanakkale bölgesinde ise Bakan Yumaklı’nın açıklamalarının aksine zeytinde rekolte kaybı yaşanıyor. Küresel çapta olan iklim krizi nedeniyle Çanakkale ve komşu ülkelerde zeytin rekoltesinde büyük kayıplar yaşanıyor. Ağaçların boş kaldığı Çanakkale bölgesinde zeytin fiyatları da yükselmeye devam ediyor. Kentin en büyük meyve ve sebze hali olan Cuma Pazarında zeytin fiyatları 80-100 TL arasında değişiklik gösteriyor.
Zeytinde yaşanan rekolte kaybı hakkında gazetemize konuşan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, Çanakkale’de bazı bölgelerde hiç zeytin olmadığını belirterek, zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının yukarı yönde devam edeceğini ifade etti.
“Bazı bölgelerde hiç zeytin olmadı”
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver; “Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın açıklamaları bu sene zeytinde rekolte düşüklüğü yaşanmadığı yönündeydi. Fakat Çanakkale bölgesinde rekolte düşüklüğü yaşanmakta. Çanakkale’de bazı bölgelerde hiç zeytin olmadı.
“Komşu ülkelerimizle verim düşüklüğü yaşamaktayız”
Komşu ülkelerimiz olan Yunanistan, İspanya, İtalya gibi ülkelerde de bu sene zeytinde verim düşüklüğü yaşanmakta. Zeytinde hava sıcaklığı ve yağmur oldukça etkili. Bu sene yaşanan kuraklıktan kaynaklı komşu ülkelerimizle verim düşüklüğü yaşamaktayız. Fakat zeytin ihracatı da fazla olduğundan dolayı hem zeytinin hem de zeytinyağının piyasa değeri geçen yıl ile kıyasladığımızda en az dört, beş katına yükselmekte. Zeytinyağının fiyatı 200-250 TL arasında. Salamura ve yeşil zeytinde de fiyat en az 100-150 TL’ye kadar çıkmaktadır.
“Zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının yukarı yönde olacağını tahmin ediyorum”
Zeytinyağının fiyatından üretici çok memnun. İhracat olduğundan kaynaklı zeytinyağı fiyatları istenilenden yüksek bir seviyede. Geçen yıla baktığımızda 80 TL olan zeytinyağı, bu sene 200- 250 TL bandında. Yaklaşık üç katı bir fiyat, üretici için gayet iyi bir fiyat. Maalesef hem yağmurdan hem sıcaklıktan dolayı rekolte düşüklüğü yaşanıyor. Bu durum hem fiyata hem de üreticiye yansıyor. İlerleyen zamanlarda zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının yukarı yönde olacağını tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.
“On beş tane ağaçtan bir kova zeytin zor topladık”
Zeytin üreticisi Ümmühan Köktaş; “On beş tane zeytin ağacımız var fakat üzerlerinde hiç zeytin yok. Yağmur bu sene hiç yağmadı, bu da zeytinlerimizi etkiledi. On beş tane ağaçtan bir kova zeytin zor topladık. Bulunduğumuz yörede bulunan zeytin ağaçlarının hepsinde bu durum geçerli.
“Damlama ile sulamaya çalışıyoruz”
Geçen sene 20-30 TL arasında zeytinimizi satıyoruz. Bu sene 80 TL’ye müşterilerimize veriyorum. Fakat 100 TL’den tezgaha koyan üretici de var. Zeytin çok fazla ilaç istiyor, fide güvesi yapıyor. Susuz da zeytin olmuyor, kuraklıkların olmaması verimi düşürdü. Damlama ile sulamaya çalışıyoruz” dedi.
www.canakkalegundem.net/ Sedanur Arıgün