Dardanel ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) sürdürülebilir deniz yaşamının ve denizlerdeki çeşitliliğin korunması amacıyla yerli ıstakoz popülasyonunu artırmak için hayata geçirdiği ‘İyilik Yap, Denize At’ projesinin ikinci yılında 300 yavru ıstakoz denizle buluşturuldu.
Gelibolu’daki Dardanel Midye Çiftliği’nde gerçekleştirilen programa; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, milli sporcu Şahika Ercümen, ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nden akademisyenler ve basın mensupları katıldı.
Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, bu etkinliğin denizleri korumak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına önemli bir fırsat, önemli bir farkındalık oluşturduğunu vurgulayarak ekosistemin ve bu kıymetli canlının neslinin korunması adına üniversite olarak ellerinden gelen katkıyı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.
Üniversite Kent, Üniversite Sanayi İş Birliği Örneği
“Bu etkinlikle birlikte üniversite kent, üniversite sanayi iş birliğini göstermek adına önemli bir katkı sağladık” diyen Rektör Erenoğlu üniversiteyi şehirle buluşturacak etkinliklerin devam edeceğini vurguladı.
Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen Niyazi Önen, yaşamına katkı sağlamak ve yerli ıstakoz popülasyonunu çoğaltmak amacıyla başlattıkları ‘İyilik Yap, Denize At’ projesinin ikincisini gerçekleştirdiklerini söyledi.
Sürdürülebilir balıkçılığa ve deniz yaşamının korunmasına önem verdiklerini, bu kapsamda ÇOMÜ ile iş birliklerini genişleterek çalışmalar yapacaklarını belirten Önen, önümüzdeki yıllarda daha fazla yavru ıstakozun denize salınması için çalışılacağını vurguladı ve ekledi: “Dardanel Midye Çiftliği altında oluşturulacak yapay resiflerin katkısıyla ıstakozların doğada hayatta kalma oranlarının yükseltilmesi hedefliyoruz. Böylece ıstakozlar, Dardanel Midye Çiftliği’nin altında, Dardanel korumasında avcılık baskısına maruz kalmadan yaşamlarını sürdürebilecek.”
Haber Merkezi
Bu haber 03/10/2023, Tuesday günü yayınlandı, 319 defa görüntülendi