Risk altındaki alanların dönüştürülmesi-Kentsel dönüşüm -I

8 months önce Erhan Adsoy Yazarlar
Sosyal Medya'da Paylaşın Facebook Twitter

Bir gayrimenkul danışmanı olarak, konunun bir tarafında olan birisi olarak bugün yazımda kentsel dönüşümle alakalı bilgilendirme yapmak istiyorum.

Kahramanmaraş-Pazarcık merkez üssü olan, yaşadığımız büyük afet sonucu oluşan can kayıplarımız tekrar bize gösterdi ki; Afetlerin yarattığı yıkım neticesinde bir daha can kaybı yaşanmaması ve şehirlerin sağlıklı ve güvenli yaşam çevrelerine dönüştürülmesi bir an önce gerçekleştirilmelidir. Son depremin bize verdiği en önemli ders, afet öncesi yapılması gerekenler ne kadar aksak ve eksikse, afet sonrası yaşananların/kayıpların bedelini ödemek o kadar zorlaşıyor. Afet sonrası oluşan yıkımın yarattığı can ve mal kayıplarının maliyetini düşününce kentsel dönüşüm ile yapılarımızı güvenli hale getirmemizin maliyeti gerçekten hafif kalıyor.

Bu nedenle hem vatandaş olarak bizler hem de devlet kurumları, üzerimize düşenleri azami hızda gerçekleştirip, önümüzde ki olası depremlere mutlaka hazırlıklı olmalıyız.

Bu yazımda sizlere yardımcı olması açısından daha güvenli evlerde yaşamak için yapılması gerekenler ve bu konudaki mevzuattan bahsedeceğim.

Afet riski altındaki alanlar ile riskli yapıların dönüşümünü sağlamak için, Ülke genelinde, sağlıklı, güvenli ve yaşanılabilir çevreler oluşturmak maksadıyla 6306 sayılı Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun çıkarılmıştı.

Bu kanun amacı riskli bir alanda veya yapıda oturuyorsanız yapınızı daha güvenli hale getirmeniz için izlemeniz gereken yol, teşvikler ve başvurmanız gereken kurumlar sıralanmıştır. Ben de bu kanundan ve kanuna bağlı yönetmeliklerden derlediğim bilgileri olabildiğince basitçe anlatacağım.

Kentsel dönüşümde iki ayrı başlangıç noktamız ve tanımımız var.

Birincisi Riskli Alan; Kanunda zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma nedeniyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya idare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nın da görüşü alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifiyle Cumhurbaşkanı Kararı ile tanımlanmış alanlardır.

İkincisi Riskli yapı; Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı teknik verilere dayanılarak ispatlanmış yapılardır.

Olası bir afet sonrası veya riskli alanların dönüşümü esnasında kullanılmak üzere rezerv alanlar oluşturulmak ihtiyacı oluşmuştur.

Bu Rezerv Alan;  Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ’nin veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen bu alanlara rezerv alan adı verilir. Riskli alanlarda bulunanların bu bölgelere kaydırılması hedeflenir.

Yazının devamı gelecek…


Bu haber 22/03/2023, Wednesday günü yayınlandı, 1062 defa görüntülendi
*
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com