Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aradığınız ilaca ulaşılamıyor!

İlaç tedariği noktasında yaşanan

İlaç tedariği noktasında yaşanan sıkıntı maksimuma çıkarken, eczanelerde stoklar neredeyse eridi. Eczaneler artık muadil ilaçlar ile vatandaşlara yardımcı olmaya çalışırlarken, elinde reçetesi ile eczaneden boş çıkan yurttaş sayısı her geçen gün artıyor. Eczacı Ali Uyanık ile röportaj gerçekleştirdik. Uyanık, “Eczane eczane ilaç arayan vatandaşlar var. Eczaneler ellerindeki stokları da harcadılar. Talebi karşılayamıyorlar” ifadelerini kullandı.

Sadece Çanakkale’de değil, Türkiye genelinde, eczanelerde adeta ilaç kıtlığı başladı. Eczanelerde, çocuklar için şurup, her evde olan ağrı kesici ilaçlar dahi kalmadı. Çanakkale Merkez’de Cumhuriyet Eczanesi’nde olmayan ilaçların listesi üç sayfaya ulaştı. Eczacı Ali Uyanık ile konuya ilişkin röportaj gerçekleştirdik.

“Eczane eczane ilaç arayan vatandaşlar var”

Eczacı Ali Uyanık, “Grip vakalarının da artış gösterdiği tam da böyle bir zamanda, ihtiyaç duyulan öksürük şurubu, özellikle çocuk ilaçları, antibiyotik iğnelerinin temininde sıkıntılar var. Eczane eczane ilaç arayan vatandaşlar var.

“Şubat ayına kadar ne yapacağız bilmiyoruz”

Hastaya tek tek ilaç olmadığı, eczanelerde anlatılıyor. Yılda bir defa Şubat ayında, bu fiyat güncellemesi o günkü kur üzerinden değerlendiriliyor. Euro kuru da 7.50 TL dolaylarında baz alındı. Şubat ayına kadar ne yapacağız bilmiyoruz. 2-3 reçeteden birisi problemli. Eksik. Tamamlayamıyoruz. Doktorlar tarafından yazılan ilaçların muadillerini vermeye çalışıyoruz. Onlarda artık tükendi. Bu kış sezonu daha çok sıkıntılarla geçecek gibi görünüyor.

“Günü idare etmeye çalışıyoruz”

Raporlu ilaçlar bir kutu, idare edilecek şekilde verilmiş. Günü idare etmeye çalışıyoruz. İlaçların hepsi öncelikli. Her evde olan bir ağrı kesiciyi nasıl tedarik edemeyiz? Çocuk şurubunu nasıl temin edemeyiz? Hasta sağlık hizmetini yürütemez noktaya geldi.

Bu fiyat politikasının sonuçları. Euro şu anda 19 TL. İlaçlar ise 7.50 TL kurdan baz alınıyor. İlaç şirketleri artık bu durumu karlı ve sürdürülebilir bulmuyorlar. Sadece az miktarda piyasaya ürün veriyorlar. Eczaneler ellerindeki stokları da harcadılar. Talebi karşılayamıyorlar.

İlaçlarda kare kod vardır. Her kutunun bir sicili vardır. Hangi ilaç nerede görülebiliyor. Bir stokçuluk durumu oluşması mümkün değil.

“İlaçlara gelen zam, eczacılara kazandırmıyor”

İlaçlara gelen zam, eczacılara kazandırmıyor. İlaç fiyatları 200 TL’nin üzerine çıktığında kar marjı düşüyor. Dolayısıyla ilaç fiyatlarının artması eczacının zararınadır. Daha alınabilir fiyatlar, ulaşılabilir fiyatlar olmalıdır. İlaçta daha alt, daha tasarruflu bir yaklaşım olamaz” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech