25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde ELDER’li kadınlar ve Çanakkale Barosu ortak bir panel düzenledi. Panelde açılış konuşmasını, ELDER yönetim kurulu Başkanı Fatma Erdoğan yaptı. Gerçekleşen panelde kadınların hakları ile ilgili bilgilendirildiler. Soru cevap şeklinde geçen panelde, Sosyal Hizmet Uzmanı Nigar Etizer Karacık ve Av. Ezgi Deniz Ünsal kadınlarla bir araya geldi.
Sosyal Hizmet Uzmanı Nigar Etizer Karacık ve Av. Ezgi Deniz Ünsal kadınlarla bir araya gelirken, açıklamalarda bulundular. Panel ilgi görürken kadınlar yoğun katılım gösterdi. Panel tüm hızıyla devam ederken, kadınlar sordukları sorularla panele renk kattılar. Açılış konuşmasını ELDER yönetim kurulu Başkanı Fatma Erdoğan, yaptı.
“Kadınların yasalarla elde ettiği kazanımlarının uygulanabilirliği ortadan kaldırılmaktadır”
ELDER yönetim kurulu Başkanı Fatma Erdoğan, açılış konuşmasında, “Siyasilerin samimiyetsizlikleri, uygulanmayan yasalar ve kadının giderek birey olmaktan çıkartıp aile içinde hapsedilmesi, eril zihniyetin devlet kurumlarını yönlendirmesi ve toplumsal zihniyetin kendi ideolojik yapıya dönüştürme istekleridir. Bu nedenle de kadınların yasalarla elde ettiği kazanımlarının uygulanabilirliği ortadan kaldırılmaktadır.
“Kadın mücadelesi olumsuz etkilenmektedir”
Türk Medeni Kanunu 6284 sayılı yasa ve ilgili sözleşmelerle güvence altına alınan Kadın hakları kazanımlarını hukuken ortadan kaldırarak, düzenlemelerin yapılacağının, kamuoyu nezdinde sürekli gündemde tutulması, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılması, toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı söylemlerin desteklenmesi, toplumsal cinsiyet eğitim derslerinin müfredatlardan çıkartılması gibi nedenle de kadın mücadelesi olumsuz etkilenmekte ve bu durum insan hakları ihlaline yol açmaktadır.
“Eşitsizliğin kendisi sağlıksız bir durumdur”
Sosyal Hizmet Uzmanı Nigar Etizer Karacık, “Eşitsizliğin kendisi sağlıksız bir durumdur. Eşitsizliğin kendisi hukuksuz bir durumdur. Eşitsizliğin kendisi şiddeti besleyen çok önemli bir bakış açısı meselesidir. O yüzden bunu dönüştürüp kim ucundan tutarsa Biz kadınlar olarak bu memlekette boynumuzun borcu. Erkekler de bize eşlik ediyorsa şahane, iyi ki varsınız diyoruz. bu meselenin tek başına bir kadın meselesiymiş gibi tarif edilmesini açıkçası benim içimi sızlatan bir şey kadınlar çokça zarar görüyorlar.
“Elbette zarar gören erkekler de var”
Elbette zarar gören erkekler de var. Kadınların yaşam hakkı elinden alınacak kadar ilerlemiş boyutta olan bu ayrımcılık meselesinde toplumsal olarak her birimizi kurumların işte özel sektörün, devletin, sivil toplum kuruluşlarının birey olarak, grup olarak ve toplum olarak yani herkesin el ele vermesi gerektiği kanaatindeyim. Bugün de sizlerle birlikte yine bir şeyin ucunu hani beraberce tutalım isteğindeyim” ifadelerine yer verdi.
” Şiddetin tanımı nedir?”
Av. Ezgi Deniz Ünsal,” Burada olan kadınlarla tanışmıştık. Hep konuştuk. Kadına şiddet nedir? Şiddetin tanımı nedir? Şiddet durumunda nerelere başvurabiliriz? Bunların hepimizde az çok yer ettiğini düşünüyorum. Değişen şeyler var.
“Biz bugüne kadar sadece fiziksel şiddeti şiddet saydık”
Biz bugüne kadar sadece fiziksel şiddeti şiddet saydık. Değişen şeyler var. Yavaş yavaş çeşitlerini anlatmak istiyorum. Ben bile bazılarını fark etmeden yaptığımı, bizim hayatımızda yer ettiğini ve üstüne çalıştıkça bunlara dur dememiz gerektiğini düşünüyorum. Fiziksel şiddet ile konuşmama başlamak istiyorum. Basit yaralama sonucu fiziksel şiddetin tespit edilmesi çok kolay. Bu konu çok fazla soru işareti yaratmıyor.
“En çok sorulan sorulardan biri yanlış biliniyor”
Bize gelen ise daha çok, eşi tarafından şiddet gören bir kadın başvuru yaptığını söylüyor. Barışmak istiyorum diye gelenler oluyor. En çok sorulan sorulardan biri yanlış biliniyor. Bizim kanunumuzda eşe karşı suç basit yaralamanın nitelikli hali ve bu sebeple kamu davası açılıyor. Şikâyetinizden vazgeçtiğiniz anda bu suç ortadan kalkmıyor. Kamu davasına dönüşüyor ve yargılama devam ediyor. Bunu çevrenizde olanlardan ne kadar çok insana söylerseniz o kadar iyi olur” ifadelerini kullandı.
Cihan Peker