Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’ye Çanakkale’den %2.5’luk katkı

Çanakkale İl Tarım ve

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale’nin verilerini açıkladı. Çanakkale’de hayvancılık, tarım, sulama yöntemleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde bir sempozyumda konuşan Müdür Karadağ, Türkiye’de üretilen meyve ve sebzenin, %2.5’inin Çanakkale’de üretildiğini söyledi.

Yüksek maliyetli yemlerin olduğunu belirten Karadağ, “Soya kepeğinin tonu 420 dolarken, şimdi 650- 700 dolarlara çıkmış. Bu kadar yüksek maliyetli olan bir yemi biz kendi üretimimiz de en aza düşürmeliyiz” sözleriyle üreticilere hak verdi. Bazı açıklamalarda bulundu.

“Sebze üretiminde 1 milyon 40 bin ton civarında olduğunu görüyoruz.”

Müdür Karadağ açıklamalarının devamında,” Geçen yılın verilene baktığımız zaman meyve üretiminde 611 bin ton, meyve üretimi gerçekleştirmişiz. Türkiye’de üretilen meyvenin yaklaşık olarak 2.4’ünü oluşturuyoruz. Sebze üretimine baktığımız zaman, 1 milyon 40 bin ton civarında sebze üretimimiz olduğunu görüyoruz. Türkiye’de üretilen sebzenin yaklaşık olarak 2.6’sı Çanakkale’de üretiliyor. Üretimlerin iyi olduğunu görüyoruz.

“Çanakkale’de 222 bin adet büyükbaş hayvan bulunduğunu görüyoruz”

Çanakkale’de 222 bin adet büyükbaş hayvan bulunduğunu görüyoruz. 850 bin civarında, küçükbaş hayvan olduğunu görüyoruz. Süt üretimimizin 600 bin tonun üzerinde olduğunu 2021 verilerine baktığımız zaman görüyoruz.

“Son 7-8 yıl içerisinde 72 bin arı kovanından 87 bin arı kovanına kadar yükseldik”

Arıcılıkta son zamanlarda yapmış olduğumuz projeler sayesinde ilerleme kaydettik. Son 7-8 yıl içerisinde 72 bin arı kovanından 87 bin arı kovanına kadar yükseldik. Bizim arıcılıkla ilgili her projemizde nicelikten önce niteliktir. Bal üretimimizde niteliği önde tutuyoruz. Arıcılar Birliği’nde yapmış olduğumuz projede hem balın kalitesini arttırdık.

” Yüksek maliyetli olan yemi biz kendi üretimimizle en aza düşürmeliyiz”

Soya kepeğinin tonu 420 dolarken, şimdi 650- 700 dolarlara çıkmış. Bu kadar yüksek maliyetli olan bir yemi biz kendi üretimimizle en aza düşürmeliyiz. Hayvancılık anlamında karlı bir iş olacak. Geçen yıl damla sulama ve çeltik üretimi projemiz vardı. Plastik üretiminde bir dekarlık alana 2.500 ton civarında bir su gerekiyor. Damla sulama ile suladığımız yöntemde, biz bunu 750 tona kadar düşürdük.

Cihan Peker

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech