İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi iş birliğinde, panel gerçekleştirildi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Amfi Salonu’nda gerçekleşen panel ilgi ile takip edildi. Panelde tarımda suyun önemi, etkin kullanımı üzerine konuşmalar gerçekleştirildi. Başka ülkelerden örneklemeler verildi ve sunum yapıldı. Öğrenciler gerçekleşen panele etkin katılım gösterdi.
Panelde sulama, sulamanın amaçları, damla sulama yöntemleri, Dezavantajları ve avantajları hakkında bilgiler verildi. Tarımda tasarruflu su kullanmanın önemli olduğu aktarıldı. Çanakkale’nin tarım zengini bir şehir olabileceği ve mühürlü ürünlerin olduğu vurgulandı.
Ziraat Fakültesi’nde gerçekleşen panelde Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, DSİ 252. Şube Müdürü Murat Lütfü Güldoğan, panele ev sahipliği yapan, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker ve Tarım konusunda uzman olan Murat Mengüloğlu konuşmalar gerçekleştirdi. Örneklemeler ve sunumlar panelde dikkat çekti.
“Çeltiği damla sulamayla üretmeye başlayacağız”
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ,” Tarımda su çok önemli ve her geçen gün değer kazanıyor. Yapılan çalışmalar ile yaklaşık olarak topraklarımızın yüzde ellisini sulayabileceğiz. Su kaynakları çok önemli. Sekiz baraj ve elli sekiz göletimiz var. Dünyada baktığınız zaman artan bir nüfus var. Bu ülkeler için geçerlidir. Nüfusumuz geçtiğimiz yıllara göre 60 milyondan 85 milyona çıktı. Çalışmalarımızı hızlandırdık, Biga’da start verdik. Çeltiği damla sulamayla üretmeye başlayacağız. Bunu ilerleyen zamanda yapmak zorunda kalacağız. Ciddi anlamda su kısıtlılığımız var” diyerek suyu dikkatli kullanmamız gerektiğini vurguladı.
“Üniversiteyle yapılacak her çalışmada varız diyoruz”
DSİ 252. Şube Müdürü Murat Lütfü Güldoğan, Üniversiteyle yapılacak her çalışmada varız diyoruz. Bilimsel çalışmalarda her türlü katkıda bulunacağız. Su kaynakların gelişimini sağlamak ve bunlarla ilgili projeler geliştirmek bizim görevlerimdir. Sahada işletmek çok önemli. Biz sulamada eksiklikleri çok daha net kontrol ediyoruz su fakiri olmaya doğru gidiyoruz.
“Gerçekten su noktasında sıkıntılar yaşıyoruz”
Gerçekten su noktasında sıkıntılar yaşıyoruz. Çanakkale’nin köylerinde, bu sene çok fazla su talebi oldu. Eskiden belirli saatlerde vanaları kapatıyorduk daha sonra değişim gösterdi. Sulama sistemlerinde, açık sistemlerde arazi layıklarımız fazla oluyor. Modern sistemde kargaşa çoktur sulamadan beklenen verim alınamamaktadır” ifadelerini kullandı.
“Çanakkale önemli bir tarım bölgesidir”
Panele ev sahipliği yapan Çanakkale Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker,” Çanakkale önemli bir tarım bölgesidir. Çanakkale’nin her metrekaresinin doğru bir şekilde değerlendirilmesi çok önem taşıyor. Dünyanın en kaliteli zeytinyağı bu bölgede yetişiyor. Bizi kısıtlayan başta su olmak üzere çok faktörler var. Ülkemiz artık su fakiri ülkelerinde yer alıyor. Her damla suyun değerini unutmamak lazım.
“Su hayattır”
Su hayattır. Tarımın yegane temel unsurunu su oluşturmaktadır. Bakanlığımızın faaliyetleriyle su farkındalığı çalışmaları devam ediyor. Genç arkadaşlarım kuraklık sorununu, meslek hayatınızda, hissedecek ve çalışmalar yapmak zorunda kalacaksınız” ifadelerine yer verdi.
Cihan Peker