Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Toprakçılık (Nepotizm)

Toprağı işlemekten vazgeçip, toprakçılıkla

Toprağı işlemekten vazgeçip, toprakçılıkla geçimini sağlayan ülke.  Toprak üzerinde çalışmak milletimizin yükselişi için tek çare. Ülkenin kaynakları hızla tüketiliyor. Katma değer olarak yerine fazlasını üretemiyoruz. Yer altı kaynakları ham madde olarak katma değer katan ülkelere ucuz fiyattan gidiyor. Tarımsal üretimimiz artık kendimize yetmediği için samandan başlayarak tüm tarım ürünlerini ithal ediyoruz. Sanayi üretimi, ithal ettiğimiz yarı mamul ürünlerin montajı ile ayakta duruyor. Marka yarattığımız dünyaya sattığımız rakipsiz bir ürünümüz yok. En önemli büyümeye katkı sağlayan iş alanı, hafriyat, inşaat, yol yapımı. Toprağı dağlarda ve kent içinde gezdiren kamyonlardan artık gözlerimiz yoruldu.

Tarımsal üretim en çok istihdamın yaratılacağı gerçek çalışma alanıdır. Ülke insanlarını yanlış yönlendirerek kentlerde zenginleşeceği, hem de bunu köydeki emekten daha azıyla yapılacağı yanılgısıyla kırsal yerleşimler boşaldı. Sürecin sonunda kalıp, toprağına emek verenlerin de pişman olduğu zamanlara geldik. Kentlerde yaşayan vasıfsız insanlar, kendilerince aç kalmamak için çözümler peşine düştüler. Devlet dairelerine yerleşmek için memleketinden “toprağım” dediği akrabalar için torpil olmaya başladılar. Toprağımı, akrabamı, partilimi kollayacağım anlayışının diğer adı nepotizmdir. Nepotizmin önünü alamayan eski namuslu siyasiler, memurları merkezi sistemle sınav yaparak alırım, böylece adaleti sağlarım zannetti. Sonuç sınav sorularını belirli politik gruplara dağıtmak, mülakatta alttan gelenleri üstlere çıkarmak, sınav gerekmeyen memuriyetler bulup, tayin yaparak sahtekarlık yapılmaya başlandı. Amaç hep aynı, devlet imkanlarının hakça değil de akraba eş dostla bölüşülmesi. Nepotizm denilen bu akraba eş dost kısmını işe almak yıllarca öyle bir hâle geldi ki sadece devlet memuriyeti değil özel sektör bile bu şekilde personel seçiyor. Tecrübe, liyakat, işin hakkını verebilecekleri yükseltilmesi geri planda kaldı.

Bu durumun düzeltilmesi belki hayal ama olursa sadece bu uyanık ailelerin tembel çocuklarını huzursuz edecektir. Sürdürülebilirse hem ülke gelişmeye başlar hem de sahtekarlığın nepotizm türüyle iş yaşamına başlayanlar olmayınca rüşvet, adaletsiz yükselmeler ve belki mobbinge başvuran çalışanlar azalabilir. Toprağımızı korumalıyız, toprakçılık yapmalıyız ama mecazi olmayan gerçek anlamında.

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech