Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Süt Davası” Başladı

Çanakkale’den Dayanışma Örneği Süt

Çanakkale’den Dayanışma Örneği

Süt üreticileri aylardır zor bir dönemden geçerken, üreticiler ise hayvanlarını ya satmaya ya da kesimhaneye götürmeye başladılar. Üreticinin hayvanı için harcadığı yem fiyatı ile sütten elde ettiği gelir başa baş gelirken, üretici ise üretmekten vazgeçer oldu. Çanakkale’de Bayır firması ise üreticileri desteklemek için “Süt Davası” kampanyası başlattı. Firma, üreticiye satın aldığı litre başı süt için ödeyeceği fiyata ek 1 TL daha ödeme yapacak. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Erman Büyükgaga, “Günlük süt üretiminde yüzde 35’lik bir azalış söz konusu. Devlete ve üreticiye destek olmayı hedefledik” dedi.

Üretici zor bir süreçten geçerken, özellikle süt üretiminde ise kriz meydana geldi. Süt üreticileri üretmekten vazgeçer hale gelirken, büyükbaş hayvanlar ise kesimhanelerin yolunu tuttu. Sütten aradığını bulamayan üretici süt üretmekten vazgeçip, ya hayvanını satıyor ya da kesimhanenin yolunu tutuyor.

Çanakkale’de Bayır Süt Ürünleri tarafından üreticiye destek kampanyası başlatıldı ve eller taşın altına konuldu. Üreticiye satın alınan sütün litre fiyatına 1 TL daha fazla ödeme yapılacak.

Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı 8,5 TL litre başı inek sütü fiyatı yüzde 8 destekleme ile 9,2 TL’yi buluyor. Buna ek olarak Bayır Süt Ürünleri tarafından 1 TL daha üreticiye litre başına destek olunacak. Konuyla ilgili Bayır Süt Ürünleri ve Teknolojileri Girişim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erman Büyükgaga, başlatılan Süt Davası ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

“Bir sürü hayvan kesime gitti”

Bayır Süt Ürünleri ve Teknolojileri Girişim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erman Büyükgaga, “Süt hayvancılığı çok ciddi bir kriz içerisinde. Uzun süreden beri süt hayvancılığında fiyat kısıtlaması vardı. Bu yüzden de Çanakkale bölgesinde, bütün Türkiye’de bir sürü hayvan kesime gitti. Sağılabilen hayvanlar kesime gitti.

“Yem fiyatı ile süt fiyatı başa baş denk geliyor”

Köylülerimiz artık hayvancılığı bırakacak noktaya kadar geldiler. Bu kriz o kadar önemli ki biz ineğin süt verebilmesi için doğduktan sonra 30 aya ihtiyaç duyuyoruz. 24 ile 30 ay boyunca siz bir ineğe bakmak zorundasınız. Yem fiyatı ile süt fiyatı başa baş denk geliyor ve üretici ben neden uğraşıyorum demeye başladı.

“Günlük süt üretiminde yüzde 35’lik bir azalış söz konusu”

Eğer fiyat artışları daha düzenli olmaz ise ülkede bir süre sonra, sütümüzü, ayranımızı üretemeyecek hale geleceğiz. Çanakkale’nin günlük süt üretiminde, geçen seneye göre yüzde 35’lik bir azalma söz konusu. Bu sadece bizim bölgemiz için değil, tüm Türkiye için geçerlidir.

“1 TL ek yem ve girdi desteği vereceğiz”

Bir süreliğine üreticimize, 1 TL ek yem ve girdi desteği vereceğiz. 1 TL ek destek vereceğiz. Açıklanan süt fiyatının üzerine biz 1 TL daha koyarak, köylümüze destek olacağız. 1 TL komik algılanabilir ama günde 300 kilo sütü olan bir üreticiye 300 TL yapar. Ayda 9 Bin TL’ye tekabül eder. 9 Bin TL ile yaklaşık olarak 27 çuval yem alınabiliyor. Bu 300 kilo sütü olan bir vatandaş örneğimizdir.

“Devlete ve üreticiye destek olmayı hedefledik”

Bu kampanyayı Çanakkale’de, Bayır olarak biz başlattık. Bu arada devlet de desteklemesini arttırdı. 3 ay boyunca 50 kuruş destek verilecek. Biz burada hem devlete hem üreticiye destek olmayı hedefledik. Çanakkale, Balıkesir illeri süt üretiminde en iyi illerdendir. Üreticinin zor zamanlarını bir nebze rahatlatmak istedik.

Sütümüze sahip çıkmamız gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech