Tarım ve Orman Bakanlığı ucuz güvenilir ve kaliteli ürünlere ulaşımın daha kolay ve tarımda yeni destekleme modeli olarak öne çıkan kent tarımı uygulamasının da önemli bir ayağı olacağı değerlendirdi. Gerçekleşen proje ile yüzde 90’ı kadın olmak üzere 2 bin 500 kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Yatırımın kurulduğu bölgeye değer katarak yatırım, istihdam, üretim hedeflerine katkı sağlayacağı belirtilirken, Bakanlık tarafından, “üretim üssü TDİOSB’leri desteklemeye devam ediyoruz” sözleri ile destek verildiği belirtildi.
Bakanlık tarafından, bu proje ile uzun mesafeden kaynaklanan nakliye kayıplarının azaltılması sağlanacağı ve özellikle nüfusun yoğun olduğu şehirlerde yaşayan tüketicilerin kaliteli taze meyve ve sebzeye daha kısa zamanda ve uygun fiyatla erişimi kolaylaşacağı belirtildi. Bu çerçevede jeopolitik konumu itibariyle ekonomik faaliyetlerde avantajlar sunan Çanakkale ilinde Ayvacık ilçesinin Tuzla bölgesinde Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) kurulması için ilk adım atıldı.
Çanakkale konum olarak Marmara bölgesinin en önemli illerine yakın olmasıyla ön plana çıktı. İstanbul’a ve bölgede bulunan Edirne, Tekirdağ, Balıkesir ve Bursa illerine yakın olması avantajlarıyla Çanakkale ili, tarım ve ticaretin gelişmesine büyük katkılar sağlamasının yanında katma değeri yüksek ürünler ile öncelikle bölge ihtiyaçlarına yönelik üretim yapılacak olan Jeotermal kaynaklı Sera TDİOSB için de muazzam bir fırsat sunacağı belirtildi.
“En az 19 adet sanayi parselinin yer alması planlandı”
Çanakkale ili Ayvacık ilçesinde uygulanacak Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB Başvuru Projesi onaylandı ve Ön İnceleme Etüt Çalışması tamamlandı. Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB’de; sera işletmelerinin kurulacağı büyüklüğü 25 dekardan başlayan en az 48 adet sera parseli ve üretilen ürünlerin işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin kurulacağı en az 19 adet sanayi parselinin yer alması planlandı.
“65 bin ton yaş meyve ve sebze üretimi”
Proje faaliyete geçtiğinde yıllık 65 bin ton yaş meyve ve sebze üretimi ile Çanakkale ilinin bölgenin üretim üssü haline getirilmesi, üretilecek ürünlerin daha uygun fiyatla ve daha kısa sürede bölgedeki tüketicilere sunulmasının sağlanması ve Çanakkale ilinden yapılan tarım ürünleri ihracatına ivme kazandırması hedeflendi.
“2 bin 500 kişiye istihdam olanağı sağlayacaktır”
Çanakkale Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB’nin, bulunduğu konum itibarıyla güçlü pazar oluşumunu sağlayarak yüzde 90’ı kadın olmak üzere doğrudan 2 bin 500 kişiye istihdam olanağı sağlayacaktır. Ayrıca yılın 11 ayında üretim faaliyeti yapılması ile TDİOSB alanındaki seralarda yıllık olarak üretilecek olan 65.000 ton kaliteli yaş meyve sebze öncelikle Çanakkale ili ve bölgedeki illerin tüketimine sunulacak.
Cihan Peker