Üniversite öğrenci yurtlara ve ev kiralarına gelen zamlardan sonra, barınma problemi yaşamaya devam ediyor. Çanakkale’de özel yurt fiyatları ve ev kiraları ikiye katlandı. Merkezde ev bulmakta zorlanan öğrenciler, buldukları evlerde en az 3 kişi yaşamak zorunda kaldıklarını belirttiler. Çanakkale’de öğrenciler barınma problemi yaşadıkları için geçtiğimiz senelerde, kitlesel eylemlerde bulundular. Enflasyonist ortam, öğrencilerin yaşam koşullarını zorlamaya devam ederken, öğrenciler Çanakkale’de kalmanın yollarını arıyor.
Çanakkale’ye bu sene 10 bin 36 öğrenci gelecek. Çanakkale’de öğrencilerin barınabilmesi için yeteri kadar yurt yok. Öğrencilerin kalacağı yurtların yetersiz olması belediye meclisinde gündeme geldi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yurt yapmak isteyenlere, arsa tahsisinde yardımcı olacaklarını belirtti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 11 Ekim tarihi itibariyle eğitime başlayacak. Üniversiteye gelen öğrenciler barınma problemi ile karşı karşıya kalacaklar. Barınma problemi yaşayan, kaldıkları yurtlarda sorun yaşayan öğrencilerle konuştuk. Öğrenciler sorunlarını gündeme aktardılar.
“Aylardır ev bakıyoruz, fiyatlar en az iki katına çıktı”
Baha Senar,” Annem ile beraber Çanakkale’ye taşınmayı planlıyoruz. Ben sinema bölümü okuyorum. KYK Yurdunda kalıyordum. Yemeklerin bazen böcekli çıkması, odaların yeteri kadar temizlenmemesi ve ardına gelen zamlarla koşullar bizi zorladı. Refah içinde sayılmazdık. Bu durumdan kurtulmak için eve çıkmaya karar verdim. Aylardır ev bakıyoruz, fiyatlar en az iki katına çıktı. Biraz ekonomik duruma bağlıyorum. Kiraya verilen evler insanların ana gelir kaynağı oldu. O yüzden onlarda evlere zam yapıyorlar” dedi
“Devletin verdiği burs ve kredi yeterli olmuyor”
Melike Eymen Yangöz,” Yurda giremeyen öğrencilerin sayısı çok daha fazla ve o öğrencilerin yükümlülükleri oluyor. Keşke geçen sene eve çıksaydım. KYK yurtlarında kalmak ve eve çıkmak arasında fark göremiyorum. Diplomalarımızı aldığımızda karşımıza bir hiç görmek istemiyoruz. Bu ülkeyi terk etmek istemiyoruz. Sahip çıkmak ve ileri taşımak istiyoruz. Bu öğrencilerden birisi benim, devletin verdiği burs veya kredi yeterli olmuyor. Yarısı KYK yurduna diğer yarısı Çanakkale’nin çok pahalı olan ulaşımına gidiyor” ifadelerini kullandı.
“KYK yurtlarına zam geldi”
Doğukan Şirin,” KYK yurtlarına zam geldi orada bulunan arkadaşlarımız, problem yaşıyor. Eve çıkmayı düşünen öğrenciler kişi başı bin lirayı gözden çıkartmak zorundalar. Ben ilk sene geldiğimde 2018 yılında, 2+1 evler 1.200 liraydı. Bugün 1+0 evlere 2.500 lira para istiyorlar.
“Bir emekçi çocuğu bu şartlarda asla tek başına eve çıkamaz”
Maddi durumunuz çok iyiyse tek başına eve çıkabilirsiniz. Bir emekçi çocuğu bu şartlarda asla tek başına eve çıkamaz. 5 Kilometre olan yere, toplamda gidiş geliş 9 lira para ödüyoruz. Taksi ücreti gibi ulaşım ücreti ödüyoruz. Çanakkale’de esnafların öğrencilerden bir şeyler koparma derdindeler. Onları anlayabiliyorum geçinme problemleri yaşıyorlar. Genelleme yapmak yanlış aralarında iyi esnaflar var” dedi.
Tunahan Ünsal-Cihan Peker