Üretici en büyük kabusunun girdi maliyetleri olduğunu söylerken, doğalgaz ve elektriğe gelen zamla, üretmek daha da zorlaştı. Sanayide elektrik ve doğalgaza yüzde 50 zam gelirken, geçen seneden bu yana gelen zamlar yüzde 100’leri çoktan geçti. Üretmek artık misli ile pahalı hale gelirken, sanayi sitesindeki ustalar ise birbirinden farklı problemlerini gazetemiz ile paylaştılar. “Nereye doğru gidiyoruz inanın bilmiyoruz” diyen ustalar, “Bizim ihtiyacımız üretim” vurgusunda bulundular.
Sanayide % 50,8 zam yapılırken, elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın birim fiyatında % 49,5 artış yapıldı. Öte yandan elektriğe mesken abonelerinin tarifesine %20 zam geldi. Sanayi abonelerindeki zam oranı %50 olurken, ticarethane abonelerinin tarifesinde %30 artış yapıldı.
Doğalgaz ve elektrik faturaları can yakmaya devam ediyor. Sanayiciler artan işçi maliyetlerinden, kira giderlerinden dolayı geleceği göremediklerini belirttiler.
Usta Bekir Malkoç,” Araç tamirinde kullandığımız parçalar olsun ham maddeler olsun hepsinde artış var. Hepsinde 4-5 kat oranında zam var. İşçiliklerimiz bu zamlar oranın artmadı. Bir işçi maliyeti maaşı dışında olan maliyetleri 3 bin liraları buluyor” derken, Sanayici Ali Gür,” Karışık bir ortam ve belirsizlik var. Elektrik faturaları, ev kiraları çok yükseldi. Bu ortamda söylenecek çok şey var. Sadece elektrik faturaları değil sürekli olarak zam geliyor. Bu manada söyleyecek iyi bir şey kalmadı” ifadelerine yer verdi.
“Elektrik faturaları, ev kiraları çok yükseldi”
Usta Ali Gür,” Bir işçinin sigortası 2 bin lira civarlarında oldu. Biz sanayide çırak bulamıyoruz. Geçimle alakalı ekonomik durumu hepimiz biliyoruz. Ortam fırtına gibi bir rüzgar esiyor, fırtına gibi nereden geleceğini bilemiyorsunuz. Kimlerin nasıl etkileneceğini bilemiyorsunuz. İki gün sonrasına yatırım yapamıyorsunuz. Karışık bir ortam ve belirsizlik var. Elektrik faturaları, ev kiraları çok yükseldi. Bu ortamda söylenecek çok şey var. Sadece elektrik faturaları değil sürekli olarak zam geliyor. Bu manada söyleyecek iyi bir şey kalmadı.
“Bir işçinin maliyeti sigortası ile beraber 9 bin lira”
Dört tane işçim var, bir işçinin maliyeti sigortası ile beraber 9 bin lira. Elemanlarımız işe paşalar gibi geliyor. Ben patronluk değil çıraklık yapıyorum. Elemanımı çayını ben hazırlıyorum. Ben buraya sabah 8 saatlerinde gelip elemanlarıma çay demliyorum. Bazen bakıyorum ve işçileri çalışma ortamında göremiyorum.
“Nereye doğru gidiyoruz inanın bilmiyoruz”
İşçi çok değerlendi biz de bazı şeylere göz yumuyoruz. Eleman çalıştırmak ve işçi bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Nereye doğru gidiyoruz inanın bilmiyoruz. Kara deliğe doğru mu gidiyoruz, yolun sonunda aydınlık mı var? Bilmiyoruz. İyi günler gelecek mi bilmiyoruz. Bir şeyler olacak herhalde ve biz her şeye rağmen umudumuzu kaybetmiyoruz” dedi.
“Bizim ihtiyacımız üretim”
Usta Bekir Malkoç, ”Mantıksal bir problemimiz var. Buralar üretim yerleri, sanayinin elektriği mesken elektriğinden daha pahalıya geliyor. Bizim ihtiyacımız üretim, sadece sanayi anlamında değil her anlamda daha fazla üretmeliyiz. Sürekli olarak girdi maliyetlerine zam geliyor. Biz yarını göremiyoruz. “4-5 kat oranında zam var”
Araç tamirinde kullandığımız parçalar olsun ham maddeler olsun hepsinde artış var. Hepsinde 4-5 kat oranında zam var. İşçiliklerimiz bu zamlar oranın artmadı. Bir işçi maliyeti maaşı dışında olan maliyetleri 3 bin liraları buluyor. Bir dükkan kirasıdır, aidatlar, elektrik, su, doğalgaz giderleri 4 katına çıktı. Bizler 3 gün dükkan açmazsak, dördüncü gün aç kalacak duruma geldik.
“Cebimizden çıkacak parayla misliyle sürekli olarak zam var”
Bizi nasıl etkilemesini bekliyorsunuz? Lehimize olan şeylere zam yok. Aleyhimizde olacak, cebimizden çıkacak parayla misliyle sürekli olarak zam var. Nasıl olacak? Bir destek sağlanacak mı? Soru işaretlerimiz duruyor” ifadelerini kullandı.
Tunahan Ünsal-Cihan Peker