Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitimin Ağır Bedeli

Geçen seneye göre %300-400

Geçen seneye göre %300-400 fark

Okulların açılmasına az bir süre kaldı ve velilerin alışveriş telaşı başladı. Kırtasiye ürünlerinde özellikle defterlere, yüzde yüz zam geldiği görüldü. Kırtasiyeye gelen vatandaşların yarısının alışveriş yapmadan çıktığı belirtildi. Alım gücü düşen vatandaşlar çocukları için alışveriş yapmakta zorlanıyorlar. Kırtasiye ürünlerinde 3 katına, hatta 4 katına kadar zam gelen ürünler olduğu belirtildi. Çocukları okula yeni başlayacak olan aileler “Eğitimin bedeli bu kadar ağır olmamalı” ifadesinde bulundular.

Edinilen bilgiye göre Anaokuluna giden bir öğrencinin okul masrafı 1.500 lira civarında, İlkokula giden öğrencinin masrafı ise 1.200 liraya mal oluyor.  Kırtasiyeciler geçen sene bu fiyatlar 700-800 bandında ilerlerken bu sene %70 zam geldiğini belirttiler.

Kırtasiyeci Sedef Çetin Karakaş,”Müşteriler geçen sene benim çocuğumun ilk yılı kaliteli olsun diyorlardı. Bu sene ise tam tersi,  en ucuzunu talep ediyorlar derken, Kırtasiyeci Olcay Aktaş,”  Defterlerin fiyatları %100 arttı. Kâğıt sektörü arttıkça defterin fiyatı artar” diyerek gelen zamlardan dert yandı. Öte yandan dolar endeksli olarak fiyatlara zam geldiğini belirttiler.

Marketlerdeki ürünlerin çeşitlilik anlamında daha az ama fiyat olarak, daha düşük olduğu görüldü. Marketten alışveriş yapan vatandaşlar kırtasiyede ürünlerin daha pahalı olduğunu belirtirken, kırtasiyeden alışveriş yapanlar istedikleri ürünü bulabildiklerini belirttiler.

“Kağıt grubuna gelen zam 4 katına çıktı”

Kırtasiyeci Sedef Çetin Karakaş,” Bu hafta öğrencilerin alışveriş sezonu başladı. Okul çantaları, mataralar ilk etapsa satılıyor. Geçtiğimiz seneye göre fiyatlara %100 zam geldi. Bazı ürün gruplarına 3 kat gelirken, kağıt grubuna gelen zam 4 katına çıktı. Müşteriler bu zamlar için bizi suçlamıyorlar. Gelen insanlar direkt kabullenip alışverişlerine devam ediyorlar. Gelip ihtiyaçlarını almadan çıkanlar oluyor. Adaptasyon zorluğu çekiyorlar. Bizler de markete gidince öyleydik ama en sonunda mecbur kalıp aldık.

“Anaokulu ve ilkokul öğrencisinin masrafı 1.500 lira tutuyor”

Anaokulu ve ilkokul öğrencisinin masrafı 1.500 lira tutuyor. Ne alındığına göre, markasına göre fiyatlar değişiyor. Hangi marka ve modeline göre değişir. Okullar liste çıkartıyorlar. Bazı gruplar benim kreşimde istediğim markalar olacak diyorlar. Bütün çocukların aynı olmasını istiyorlar. İki çocuğun elindeki kalemin veya defterin birbirinden farklı olmasını istemiyorlar.  Bazı kreşler liste veriyor ve marka şartı tutmuyor. Burada devreye markaların arasında olan fiyat farkı giriyor.

“Çocuğun sağlığı geri plana itildi, insanların alım gücü yetmiyor”

Müşteriler geçen sene benim çocuğumun ilk yılı kaliteli olsun diyorlardı. Bu sene ise tam tersi,  en ucuzunu talep ediyorlar. İnsanların alım gücü zayıfladı ve tercihler değişti. Çocuğun sağlığı geri plana itildi, insanların alım gücü yetmiyor. Eskiden en kaliteli olan ürünü alan müşteriler, sepetine ekleyebiliyorlardı. Defterler spiralli olursa 15-20 lira arası, normal defterler 12 lira ile 15 lira arası değişiyor” ifadelerine yer verdi.

 “Kırtasiye ürününün %90’ı dışarıdan ithal ediliyor”

Kırtasiyeci Olcay Aktaş,”  Fiyatların uygun olduğunu söyleyebilirim. Geçtiğimiz seneye göre biraz daha pahalandı. Yurt dışından gelen ithal ürünler olduğu için ürünlerimiz dolar endeksli ve fiyatlar ona göre değişiklik gösteriyor. Bizim kendimizin imalat ettiği bir ürün yok. Kırtasiye ürününün%90’ı dışarıdan ithal ediliyor. Bu ürünler bize gelene kadar 5 kere el değiştiriyor.

“Marketler artık gıda satsınlar ve marketleşmeyi yapsınlar”

Kırtasiyeler tercih ediliyor. Diğer marketlerde çeşitlilik yok. Sezonluk geçici ürün satıyorlar. Marketler artık gıda satsınlar ve marketleşmeyi yapsınlar. Her işe girmesinler ve insanların ekmeğine göz dikmesinler. Aslında bunu devletin denetlemesi gerekir. Neden kontrol edilmiyor onu anlamadık.

“Birinci sınıf öğrencisinin alışverişi 1.200 lira civarında tutar”

Bir öğrencinin masrafı kaçıncı sınıf olduğuna göre değişiyor. Anaokulu öğrencisinin 1.500 lira civarında alışverişi tutar. Anaokulu öğrencileri için görsel sanatlar da var. Ponpon, oyun hamuruyla aktiveler yapıyorlar.   Birinci sınıflar boyama, boya kalemi, kalem, abaküs gibi şeyler alıyor. Birinci sınıf öğrencisinin alışverişi 1.200 lira civarında tutar.

“Defterlerin fiyatları %100 arttı”

Defterlerin fiyatları %100 arttı. Kâğıt sektörü arttıkça defterin fiyatı artar. Bir kağıdın 30 lirayı geçmemesi gerekir. Kâğıt bu kullanıp atıyorsun. Defterlerin fiyatları 27 lira ile 30 liraya göre değişiyor. Ama ürünün kalitesine göre değişiklik gösteriyor. Kıyaslamak mümkün değildir. Birisi 55 gram, başka biri 70 gram kağıt kullanıyor.

“Buraya gelenlerin yarısı alışveriş yapıyor”

Firmalar çoğaldı piyasaya daha kaliteli ürünler giriyor.  Dünyada kendi mürekkebin üreten firmalar var. Buraya gelenlerin yarısı alışveriş yapıyor. Merak edip gezen veliler ve çocuklar var. Alacağı ürünleri belirleyen ve onları alan kişiler var. Sanatsal grubu, karton, dosya gibi bölümlerden alışveriş yapıyorlar. Gelen herkes alışveriş yapmıyor ama yüzdeliğe vurursak insanlar alışveriş yapmaya geliyorlar. Listeyle gelenler ona göre alışveriş yapıyor” ifadelerine yer verdi.

Tunahan Ünsal- Cihan Peker

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech