Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

“Müdürlüklere son iki yıl atama yapılmadı”

Tarımsal öğretimin 176. yılı etkinliği kapsamında Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi Cumhuriyet Meydanında çelenk sunma töreni düzenledi.

Tören, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi yönetim kurulu üyelerinin Atatürk büstüne çelenk sunması ile başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden törende, basın açıklaması yapılar ziraat mühendislerin durumu kamuoyuna açıklandı.

Basın açıklamasını Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Düzen yaptı. Düzen, tarımsal öğretimin bugünkü durumuna değinerek, “Bugün ülkemizde 39 Üniversitede yaklaşık 5 bin öğrenci kontenjanı bulunan 166 program ile Ziraat Mühendisliği öğretimine devam edilmektedir. Her yıl gerek kamu gerek özel sektör kuruluşlarında istihdam edilen ziraat mühendisi sayılarının, yıllık mezuniyet oranlarını karşılayamaması, ziraat mühendislerinin işsizlik rakamlarını günden güne artırmaktadır. Ziraat Mühendislerinin en fazla istihdam edildiği İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine son iki yıl atama yapılmamıştır. Tarım sektöründeki zayıflama ve istihdam sorunları, Ziraat Fakültelerini tercih eden öğrenci sayılarının da giderek düşmesine neden olmaktadır. 2021 Yılı Yüksek öğretim sınavı sonuçlarına göre, ziraat Fakültelerinin doluluk oranı %52 olmuştur. Çanakkale’de bu oran %40’ı geçememiştir” ifadelerini kullandı.

“Çözüm, köklü reformların ivedilikle hayata geçirilmesidir”

“Ziraat Mühendisliği mesleğine verilen değerin, geçmişte olduğu gibi hak ettiği seviyesine yeniden ulaşabilmesi, bu alanda yürütülen eğitim-öğretimin faaliyetlerinin geliştirilmesi, yürütülen tarımsal üretim politikaları ve tarım sektörünün gelişimiyle ile doğrudan ilişkilidir” diyen Düzen, “Diğer bir önemli husus da meslek aidiyetidir. Aidiyet duygusunun tatmini, o mesleğin mensupları için kurumsal bir meslek odasının varlığı ile mümkün olmaktadır. Ziraat Mühendisleri Odası, bu anlamda Ziraat Fakültesi öğrencilerini ve Ziraat Mühendislerini kucaklamak, desteklemek ve yönlendirmek amacıyla varlığını sürdürmektedir. Çözüm, üretimi odağına alan ve üretimden dış ticarete kadar tüm süreci planlayan, girdi maliyetlerini düşüren, destekleri arttıran, taban fiyat uygulayan, çiftçiyi borçlarından kurtaran, ithalatı, özelleştirmeleri durduran ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında olduğu gibi, tarımsal üretim ve öğretimini de kapsayan köklü reformların ivedilikle hayata geçirilmesidir” dedi.

Konuşmanın ardından tören programı sona erdi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde gün boyunca konferansların gerçekleştirileceği duyuruldu.

Özlem Kavuklu

 

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech