HAK İŞ Kadın Komitesi tarafından, “Çalışma Hayatında ve Sendikal Hayatta Kadın İl Eğitim Toplantısı” düzenlendi. Düzenlenen toplantıya, Çanakkale’ye gelen HAK İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan’da katıldı. “Çanakkale’de olmaktan gurur duyuyoruz” diyen Arslan, asgari ücretle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Genel Başkan Arslan, “Asgari ücret istisnai ücrettir” dedi.
HAK İŞ Kadın Komitesi tarafından, Kolin Otel Megaron Salonu’nda, “Çalışma Hayatında ve Sendikal Hayatta Kadın İl Eğitim Toplantısı” düzenlendi. Düzenlenen toplantıya HAK İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan’da katıldı. Öte yandan İl eğitim toplantısına, Vali İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, HAK-İŞ Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, HAK-İŞ Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, Biga Belediye Başkan Yardımcısı Nazım Hikmet Keskiner, HAK-İŞ Kadın Komite Sorumlusu Yağmur Açıkalın da katıldı.
Genel Başkan Mahmut Arslan, önümüzdeki ay başlayacak olan asgari ücret görüşmeleri öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Arslan, milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret ile ilgili “Ülkemizde asgari ücret tespit edilirken, uluslararası alandaki özellikle gelişmiş demokratik ülkelerdeki asgari ücretten farklı olduğunu herkesin bilmesini istiyorum. İspanya’da asgari ücretle çalışanın oranı toplam çalışanlara oranı yüzde 1, Fransa’da yüzde 8. Yani asgari ücretle çalışanlar o ülkedeki en az ücretle çalışanlardır ve bunlar istisnai ücretlerdir. Bu ücret bir kriterdir, bundan aşağı çalıştıramazsınız demektir. Asgari ücretin anlamı budur.
Türkiye’deki tabloya baktığımızda asgari ücretle çalışanların oranı, toplam çalışanların yüzde 42’sidir. Bu da yaklaşık 6,5 milyon insan demektir. Bu insanların ücretleri asgari ücret değildir. Bunların ücretleri geçim ücretidir. Biz Türkiye’de asgari ücreti belirlemiyoruz, biz Türkiye’de 6,5 milyon insanın geçim ücretini belirliyoruz. Bu ücreti belirlerken geniş bir katılımla gerçekleştirmemiz gerekiyor” dedi.
Konuşmaların ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın tarafından HAK-İŞ Bakış Açısıyla Sendikal Örgütlenme, HAK-İŞ Hukuk Müşaviri Av. Hamdi Abdullah Koçoğlu tarafından C190 Sözleşmesinin Çalışma Hayatındaki Yeri ve Önemi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. üyesi Nergis Dama tarafından “Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik” Ekseninde Çalışma Hayatında Kadın ve İş Barışı konularında sunum gerçekleştirildi.
Tunahan Ünsal