Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pazarda parola: Doyumluk değil tadımlık!

Türkiye ekonomisinin vatandaşların cebine

Türkiye ekonomisinin vatandaşların cebine olan olumsuz etkisi, alım gücünün düşmesi, döviz kurlarının günden güne artmasıyla vatandaşlar pazar alışverişlerinde tasarrufa gidiyor. Pazar esnafı Ahmet Türkmen vatandaşların durumunu şöyle ifade etti; “Vatandaş pazara geldiği zaman 250 liradan aşağı çıkamaz. Onun içinde insanlar para olmadığından doyumluk değil tadımlık yaşıyor artık.”

Kış aylarının gelmesiyle birlikte kış meyveleri ve sebzeleri tezgahlarda yerini aldı. Pazara yeni ürünlerin gelmesine rağmen yoğunluğun olmaması dikkat çekti. Tezgahlardaki ürünlerin etiket fiyatlarının yüksek olmasından hem üretici hem de tüketici şikayetçi. Pazar esnafı ürünlerinin tezgahlarda kaldığını belirtiyor.

“Pazarda 5 liradan aşağı bir şey yok”

Pazar esnafı Ahmet Türkmen asgari ücretin belirlenmesinden itibaren son 6 ayda her ürüne iki kat zam geldiğini belirterek” Vatandaşın adlığı para aynı para. Gelen fiyatların yükselişinde vatandaşların nasıl parası yetsin nasıl yesin nasıl tüketsin. İnsanların ev kiraları var. Bugün Pazar yerinde 5 liradan aşağı bir şey yok.  Asgari ücretli insanın 1500 lira ev kirası verdiğini düşünelim. Peynirin kilosu 50-60 lira, zeytinin 25-30 lira, 5 liradan aşağı bir şey yok. Vatandaş pazara geldiği zaman 250 liradan aşağı çıkamaz. Onun içinde insanlar para olmadığından doyumluk değil tadımlık yaşıyor artık.

“Fiyatlar daha da yükselecek”

Esnaf Gürkan Can ise “Üreticinin canına tak etti. Her şey ucuz fiyata gitmeye çalışıyor. Ama gelenler gideri karşılamıyor. Fiyatlar daha da yükselecek. Bizim standardımız belli 4 liraya adlığımız malı 5 liraya satıyoruz. 1 lira kar ile satıyoruz. Millet daha önce daha fazla alıyordu artık yarım kilo veya bir kilo almaya başladılar. Mazot yükseldi. Daha öncesinden üreticiden alıp 25 kuruş koyarken şimdi 1 lira koyuyoruz. Dolar ile çalışıldığı için her şey çok yükseliyor.” Dedi.

Pazar tezgahlarında ayvanın kilosu 4, portakal 5, mandalina 4, elma 5, hurma 8, ıspanak 5, karnabahar 10, kırmızı erik 10, kabak 6 TL’den satılıyor.

Nedim Bayhan

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech