Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kadına yönelik şiddet ele alındı

25 Kasım Kadına Yönelik

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) işbirliği ile üniversitede ‘Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele’ paneli gerçekleştirildi.

Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele, Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, Vali İlhami Aktaş’ın eşi Songül Aktaş, Belediye Başkan Vekili Birsen Sarıbaş, ÇOMÜ Rektörü Sedat Murat, Milli Eğitim Müdür Vekili Erdal Doğancı, KADEM Çanakkale Temsilcisi Aynur Yavaş ve ÇOMÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pelin Kanten katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, Devlet Konservatuvarı müzik dinletisi ile devam etti. Ardından ilk olarak Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pelin Kanten konuşmalarını gerçekleştirdi.

Kanten, “Kadına yönelik şiddet her toplumda ve hemen hemen her kültürde eğitim düzeyi, gelir seviyesi ve statü ne olursa olsun karşımıza çıkan küresel bir sorundur. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her üç kadından biri hayatında en az bir kere fiizksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete maruz kalmaktadır. Ülkemizde 2008 ve 2020 verilerine baktığımızda şiddet sebebiyle hayatını kaybeden kadın sayısı giderek artmaktadır. Şiddetin kabul edilemez bir davranış olduğu, şiddete karşı ancak aile içerisinde çocuğun yetiştirilmesi sürecinde kazandırılabilir bir değer olduğu unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

“Şiddete karşı sessiz kalmak mümkün değil”
Kanten’in konuşmalarının ardından kürsüye gelen KADEM Çanakkale Temsilcisi Aynur Yavaş, “KADEM, kurulduğu 8 Mart 2013’ten bu yana kadına yönelik her türlü adaletsizliğin karşısında durmuş, kadının sahip olduğu haklara ve layık olduğu değere ulaşabilmesi için mücadele etmiş bir sivil toplum kuruluşudur. Bizler sadece kadına yönelik şiddetin değil bizzati şiddet kavramının karşısında duruyoruz. Şiddete karşı sessiz kalmak ve göz yummak mümkün değil” vurgusunu yaptı.

“Üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz”
Aile ve Sosyal Hizmet İl Müdürü Muhammet Mermer ise, “Toplumsal düzende birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi için kadına yönelik şiddete karşı bireylerin farkındalık düzeylerinin arttırılması müdürlüğümüzce yaptığımız çalışmalarda görüldüğü gibi elzem bir gereklilik oluşturmaktadır. Bu konuda toplum duyarlılığın geliştirilmesi için vatandaş olarak her birimiz üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz. Ülkemizde kadına yönelik şiddete sıfır tolerans ilkesi ile yapılan çalışmalar çok geniş bir yelpazede sürdürülmektedir” şeklinde konuştu.

“Asıl uğraşacağımız insanın insanlaştırılması”
Rektör Sedat Murat da panel öncesinde konuşma gerçekleştirerek, “Vahşileşmiş vicdanlar ıslah edilmedikçe, bu dünya böyle devam edecek. Onun için bizim topyekun yeniden bir insan modeline çok esaslı bir medeniyet inşasına ihtiyacımız vardır. Dünyada kadına yönelik şiddetle ilgili birçok yasa çıkarılıyor. Bir türlü önüne geçirilemiyor. Bizim asıl uğraşacağımız insanın insanlaştırılması. Bu ve benzer etkinlikler çok önemlidir ama bizim özümüze dönmemiz gerekir” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından panel konuşmacıları yerlerini alarak, kadına yönelik şiddette mücadele kapsamında birçok konu ele alındı.

Özlem Kavuklu

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech