Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Paspas yapan okul müdürü var”

Uzun zaman sonra yüz

Uzun zaman sonra yüz yüze eğitime başlayan öğrencilerin ilk ara tatili sona erdi. Çanakkale’de salgın şiddettinin gittikçe artması ise velileri endişendirmeye başladı. Salgın sürecinde okullarda yeterli yardımcı personel olmamasından kaynaklı hijyen problemlerin hat safhada olduğunu vurgulayan eğitimciler, temizlik sorunun çözülmediği takdirde tatil dönüşünde vaka sayılarının artabileceğini söyledi. Eğitim Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar ve Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Resul Demirbaş eğitimde yaşanan olumsuzlukları gazetemize değerlendirdiler.

Çanakkale’de koronavirüs vaka sayısındaki artış hızla devam ederken, yüz yüze eğitimin ilk ara tatili sona erdi. Okullardaki hijyen eksikliğinden dolayı, kış mevsiminde okullarda daha çok sınıfın karantinaya alınacağı konuşuluyor.

Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, okullardaki personel eksikliğinden kaynaklı hijyenin sağlanamadığını vurguladığı açıklamada, personel hizmetinin acilen sağlanması gerektiğini söyledi.

Yardımcı personel 3’ten 1’e düştü

Hacımusalar yaptığı açıklamada, “Bakanlığın okullarda alınacak ve kurumlarda alınacak olan tedbirleri içeren genelgenin büyük oradan okullarda gerçekleştirilmediğini biliyoruz. Okullarda hijyen konusunda ciddi sıkıntılar yaşadık. Geçen yıl pandemi varken, okullarda temizlik hizmeti çok azken her okulda 3-4 yardımcı personel varken bu sene İŞKUR tarafından birer tane yardımcı personel hizmetli görevlendirildi. O nedenle okulların temizlik hizmeti tam anlamıyla yerine getirilemedi. Personel eksikliğinden kaynaklı tuvaletlerdeki, koridorlardaki temizlik malzemeleri zamanında değiştirilemedi” diye anlattı.

Yardımcı personel sayısı arttırılmalı

Hacımusalar, Çanakkale’de koronavirüsten öğretmenleri kaybettiklerini söyleyerek, “Sistemin alacağı tedbirler sonucunda bu önlenebilir. 1 haftalık tatilde dahil birçok tedbir alınabilir. Bu haftadan itibaren yardımcı personel sayısı arttırılabilir ki önümüzde kış mevsimi var. Koridorların, sınıfların sürekli havalandırılması gerekiyor. Hava soğuk olduğu için haliyle içerisi ve dışarının hava akımının dengelenmesi gerekiyor. Bu nedenle ciddi anlamda sınıf sayısının çoğaltılması, bunun için öğretmen atamasının yapılması ve yardımcı personelin acilen okullara verilmesi gerekiyor. Diğer türlü alınacak olan tedbirlerin bir karşılığı yok” ifadelerini kullandı.

Çocuklar talimatları yerine getiriyor”

Çocukların maske kuralına uymasında yetişkinlerden daha çok başarılı olduğunu söyleyen Hacımusalar, “Çocuklar talimatları yerine getiriyor. Çocukların uygulaması konusunda hiçbir sıkıntı yok. Sadece okul öğrencilerine uygun maske üretilemedi, maskeler çocukların ağzından düştü. Bununla ilgili çocukların yüz yapısına uygun maske üretmeye çalıştılar ama çok geç kalındı. Ama çocuklar uyma konusunda çok dikkatliler, bizim onlardan öğreneceğimiz çok fazla şey var” dedi.

“Tatil dönüşünde bütün kurumlarda artacağını düşünüyoruz”

Çanakkale’de bir hayli sınıfın kapatıldığını belirten Yasin Hacımusalar, bazı okullarda 3-4 sınıfın aynı anda kapatıldığını belirtti.  Başkan Hacımusalar, “Aileler kapatılan sınıflardan kaynaklı çok tedirgin oldu. Bu günlerde bu yüzden devamsızlık oranı yükseldi. Ama onun dışında tedbirleri alınan, sağlık hizmetinin iyi yürütüldüğü okullarda çok fazla sorun yaşanmadı. Fakat koronavirüs yüzünden sınıfların kapatılmasını Çanakkale’de yoğun şekilde yaşadık. Şu an Çanakkale’de yükselen bir salgın var. Bu tatil dönüşünde bütün kurumlarda artacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki haftalarda dikkat etmek gerkeiyor, okullar yine kapanma riskiyle karşı karşıya kalabilir” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Sağlıklı ortamda eğitim devam etmeli

Hacımusalar, uzaktan eğitim gibi bir konunun konuşulmadığını söyleyerek, “Ne aileler ne de eğitim çalışanları uzaktan eğitim istiyor. Çocuklar çok uzaklaştılar, asosyal bir yapıya sahip oldular. İnternet bağımlısı oldular. Çocukların en güzel sosyalleşeceği yer okullar. Okulların açık olması hem eğitim niteliği açısından hem de öğretmen ve öğrenciler açısından çok önemli. Öncelikle gereki tedbirlerin alınarak, sağlıklı ortamda eğitim-öğretimin devam etmesi” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

“Bir öğrencinin temas ettiği birçok insan var”

Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Resul Demirbaş da salgın sürecinde okullardaki personel hizmetinin azlığından kaynaklı hijyenin sağlanamadığını vurguladı. Demirbaş, şu anda yüksek vaka oranları seyrederken eğitimin verimli bir şekilde yapılmadığını söyleyerek, “Geçen yıl bu dönemde vaka sayıları 12-13 binlerdeyken, ölüm sayıları 70-80 arası seyrederken biz eğitim ve öğretime ara verdik. Çocukların yüzyüze eğitim alması önemli ancak şu anda şartlar bana göre çok ağır. Günlük vaka sayıları 20-30 bin arası, günlük ölüm sayısı 250-300 arası. Bu demek oluyor ki ayda 7 bin kişiyi kaybediyoruz Türkiye’de. Okullarda temaslı, kapatılmış sınıflar var ve bir sendikacılık yapamadığım halde şu anda eğitim öğretime devam edilmesi isteniyor. Ancak çok verimli olduğunu düşünmüyorum çünkü çocukların çoğu uzaktan eğitim alıyor yine. Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin devam etmesinde ısrarcı. Önemli olan yüzyüze eğitim ancak, tedbirlerin alınması gerekiyor diyorlar ama ilk başta öğretmenlerden PCR testi istendi. Fakat bir öğrencinin temas ettiği birçok insan var. Aile üyeleri, akrabaları, komşusunun bile PCR yaptırması gerekiyor fakat bu mümkün değil. Öğretmenlerin yüzde 10’u hala aşılı da değil” şeklinde konuştu.

“Bir hizmetli 5 kata bakmak zorunda”

“Okul ortamında hijyen yok. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bu konuyla ilgili yazı yazdım” diyen Demirbaş, “Yalnızca iki tane dezenfaktan ve 100 tane maske ile bu iş olmaz. Merkez’deki okullara bakın, bir hizmetli 5 kata bakmak zorunda. Öncelikle okullara çalışan personel vereceksiniz, hijyeni sağlamanız gerekiyor. Şu anda bir hizmetli 15-20 tane sınıf temizlemeye çalışıyor. En büyük sıkıntı burada. Kantinlerin temizliği ile ilgili sıkıntılar var. Öncelikle bu sıkıntıların çözülmesi gerekiyor” diye anlattı.

Okul müdürleri paspas yapıyor

Hijyen sıkıntısının acilen çözülmesi gerektiğini belirten Resul Demirbaş, şunları vurguladı: “Okullarda hijyen ve personel sıkıntılar var ama binlerce öğrenci o sınıflara giriyor. Her gün bir okulda karantinaya alınma oluyor, pozitif, temaslı öğrenciler çıkıyor. Okul müdürleri ve müdür yardımcıları çok sıkıntıda şu anda. Okulda paspas yapan okul müdürü arkadaşlarım var çünkü personel yok. Bu kabul edilemez. Mutlaka personel işiniz çözülmesi gerekiyor.”

Özlem Kavuklu

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech