Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kuyruktan Kuyruğa Koşuyoruz!

TL’nin Dolar karşısında her

TL’nin Dolar karşısında her geçen gün değer kaybetmesi, alım gücünü düşürürken, hem üretici hem tüketici zor günlerden geçiyor. Türkiye’de ise sadece son iki yılda, vatandaşlar birçok kez kuyruktaydılar. Çanakkale’de yurttaşlar, 2019 yılında metrelerce uzunluğunda iş kuyruğuna girdiler. 2020 yılında ise pandemi sürecinde, devlet tarafından sosyal yardımlar dağıtıldı ve vatandaşlar yine metrelerce uzunluğunda kuyruklarda yardımlarını almak için beklediler. 2021 yılında ise kuyruk patates ve soğan dağıtımlarında başladı. Süreç akaryakıt kuyruğu ile devam etti. Vatandaş, alım gücü düştükçe, hayat pahalılığının bedelini kuyruklarda öder oldu.

2019 yılından bu yana Türkiye’de dolar sert yükselişle, TL’nin alım gücünü bir hayli düşürdü. Merkez Bankası tarafından faiz indirim kararı uygulandıkça, dolar aldı başını gitti ve 11 seviyelerinin de üzerine çıktı. Doların her yükselişinde ise TL değer kaybetti ve vatandaşın alım gücü düştü. Ayrıca A’den Z’ye tüm ürünlere zam geldi. Üretici ve tüketici ithalattan olumsuz etkilenirken, dolar kuru yüksek enflasyonu tetikledi.

Tarih 17 Eylül 2019. İŞKUR okullarda çalışmak üzere yardımcı personel alınacağını duyurdu ve birçok yurttaş, iş bulabilmek umuduyla İŞKUR’un yolunu tuttu. Hal böyle olunca, iş başvurusu için oluşan kuyruk metrelerce uzamıştı.

Tarih 2 Nisan 2020. Pandemi sürecinde, sosyal destek paketi müjde olarak açıklanmıştı. Toplam 8 milyon kişiye 1.000 TL destek yapıldı. Sosyal yardımlar için başvurular o dönemde Çanakkale Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından alındı ve vakıf önünde metrelerce kuyruk oluştu.

Tarih 20 Nisan 2021. Tarım Orman Bakanlığı’na bağlı Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından, çiftçiden alınan patates ve soğanlar, ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtıldı. O dönem Türkiye’nin dört bir yanında patates ve soğan kuyrukları oluşurken, Çanakkale’de Fevzipaşa Mahallesi’nde oluşan kuyruk metrelerce uzadı.

Tarih 19 Kasım 2021. 19 Kasım sabahı akaryakıta zam geleceği kamuoyuna duyuruldu. Sabah saatlerinde işte olan vatandaşlar, akşam mesaileri biter bitmez, akaryakıt istasyonlarının yolunu tuttular. Benzine 52 kuruş, motorine 50 kuruş ve LPG’ye 45 kuruş zam geleceği haberi, Çanakkale’de 19 Kasım akşamı benzin kuyrukları oluşturdu. Şehir merkezindeki akaryakıt istasyonlarının bazılarında akaryakıt bitti. Merkez İlçe başta olmak üzere istasyonlarda kuyruklar metrelerce uzarken, vatandaşlar dakikalarca kuyrukta beklediler. 300 TL’ye dolan bir aracın deposu 19 Kasım gecesinden sonra 330 TL’ye dolar oldu.

2018-2021 dolar kuru

2018 yılında 1 Dolar 5.29 TL seviyelerindeyken, 1 Euro ise 6.05 TL seviyelerindeydi. 2019 yılında dolar en yüksek 6.25 TL seviyelerini görürken, yılın genelinde 5.80 TL seviyelerinde seyir etti. 2020 yılına gelindiğinde ise sadece bir yıl öncesinde dolar yaklaşık olarak 7.40 TL ile 7.50 seviyelerinden işlem gördü.

İçinde bulunduğumuz gün itibariyle 1 Dolar 11.23 TL’den işlem görürken, Euro ise 12.68 TL seviyelerinde. Dolar arttıkça, yeni kuyruklar oluşmaya başladı.

Tunahan Ünsal

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech