Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Çevre

Dönüşüm ilmek ilmek örüldü

Çanakkale Belediyesi’nin kurucu üyesi olduğu ÇAKAB tarafından yürütülen Entegre Katı Atık Yönetim Sistemi Projesi içerisinde yer alan Mekanik Ayrıştırma Tesisi açıldı. Daha önceki aylarda depo gazından enerji üretim tesisi, sızıntı suyu arıtma tesisi açılmıştı. Açılan yeni tesis ile geri dönüşüm anlamında atılan adımlar sağlam temeller üzerine oturtulmuş oldu. Projenin teknik performansı açısından toplam geri kazanım oranı yüzde 8’den yüzde 60’a çıkacak. Depolanan atık oranı ise yüzde 92’den yüzde 40’a indirilecek.

ÇAKAB Havzasına hizmet verecek olan Mekanik ve Biyolojik Ayrıştırma Tesisi açıldı. Açılışa Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, Umurbey Belediye Başkanı Erdal Doğan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, Gelecek Partisi İl Başkanı Yiğit Akkoyun, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Belediye Meclis Üyeleri ve SUEZ firması yetkilileri katıldı.

SUEZ Çanakkale Genel Müdürü Metin Suadiyeli ve Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar’ın ortaklaşa yaptıkları sunum ve bilgilendirme ile açılış töreni başladı.

“Dünya artık atıkların geri kazandırılması noktasına döndü”

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan gerçekleşen açılış töreninde yapmış olduğu konuşmada “Çöp depolama alanımızda çöpler, çevreye duyarlı bir şekilde zarar vermeden depolanıyor. Dünya artık atıkların geri kazandırılması noktasına döndü.

“Hem geri dönüşüm malzemesini hem de yakıt olarak kullanılacak olan malzemeyi elde ediyoruz”

Çanakkale doğanın bahşettiği güzelliklerle dolu bir yöre… Bizim de bu yöreyi temiz tutarak, geleceğe yakışır bir şekilde bırakmamız lazım. Dolayısı ile de yatırımlarımız da doğaya saygılı projeler olmak zorunda. ÇAKAB olarak katı atık sorunumuzu havza bazında çözmeye çalıştık. Atıklarımız uzun yıllardır Çanakkale Düzenli Depolama Tesisinde çevreye zarar vermeden depolanıyor. Ama günümüzde artık düzenli depolamadan atık işleme ve geri kazanıma doğru yol alıyoruz. Depolanan katı atık miktarlarının azaltılması, depolama tesisinin ömrünün uzatılması amacı ile Tam Ölçekli Entegre Katı Atık Yönetim Sistemini (EKAY), Danıştay’ın görüşü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayı ile Suez Şirketiyle imzalanan sözleşme ile hayata geçirdik. Eskiden burada sadece katı atığımızı depoluyorduk ama şimdi buradaki tesisimizde atıkları ayrıştırmak sureti ile hem geri dönüşüm malzemesini hem de yakıt olarak kullanılacak olan malzemeyi elde ediyoruz. Dolayısı ile tamamen artık hiçbir işe yaramayacak olan çöpü düzenli depolama alanımızda depolayacağız. Dolayısı ile depolama alanımızın ömrünü büyük miktarda arttırmış olduk.

 Mekanik Ayrıştırma Tesisi hakkında;

Proje yatırımları kapsamında, Geri Kazanım Tesisi olarak Mekanik Atık Ayrıştırma Tesisi kurulmuştur. Mekanik Ayırma tesisinde karışık çöpler bileşenlerine ayrılarak ve öncelikle geri kazanabilir malzemeler ikincil hammadde olarak kazanılacaktır. Mekanik Ayırma Tesisinin bir bölümü ise kaynağında ayrı toplanan ambalaj atıklarını ayrıştırarak geri kazanacaktır. Geri kazanılmayan ancak yanabilir malzemeler alternatif olarak hazırlanacaktır.

Mekanik Ayrıştırma Tesisi, mevcut katı atık bertaraf tesisi yerleşkesi içinde yaklaşık 5 dönümlük arazi üzerinde kurulmuştur. Tam otomatik olarak çalışan Mekanik Ayrıştırma Tesisi içinde atığı bileşenlerine ayrıştıran çeşitli elekler, ayırıcılar, taşıyıcı bantlar, balyalayıcılar ile yakıta dönüştüren kırıcılar ve kurutma üniteleri yer almaktadır. Ekipmanların içinde yer aldığı yaklaşık 5000 metrekarelik tesis binası, mevzuatta yer alan tüm şartları sağlayacak şekilde projelendirilmiştir.

Sonuç olarak Mekanik Ayrıştırma Tesisi ile atıkların ikincil hammadde, kompost ve alternatif yakıt üreteceklerdir. İkincil hammaddeler geri dönüştürülmek üzere geri dönüşüm firmalarına, alternatif yakıt ise çimento fabrikalarına satılarak gelir elde edilecektir. Projenin teknik performansı açısından toplam geri kazanım oranı yüzde 8’en yüzde 60’a çıkarılacak ve böylece depolanan atık oranı yüzde 92’den yüzde 40’a indirilecektir.

Tunahan Ünsal

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech