Ekim ayında Bursa’da yapılan Sağlık Bakanlığı toplantısında Çanakkale’ye “2020 yılında Türkiye İkincisi Ödülü” verildi. Kentimiz uzun yıllardır organ bağışında ön sıralarda bulunuyor. Bu ödülle sağlık çalışanları başarılarını bir defa daha taçlandırdı. Bugün ise 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü tarafınca kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Çanakkale 2020 yılında organ bağışında Türkiye ikincisi oldu. Aşılama konusunda da bir hayli iyi durumda bulunan Çanakkale, aşılamanın başladığı günlerde hızlı hareket ederek, Türkiye’de en çok aşılama yapılan ikinci il olmuştu. Çanakkale sağlık konusunda zirveye aday olduğunu göstermiş oldu.
Çanakkale organ bağışı oranlarında uzun süredir iller arasında başı çekiyor. Geçtiğimiz ay Bursa’da yapılan Sağlık Bakanlığı toplantısında İl Organ Nakli Koordinatörü Uzm. Dr. Azem Ülkü, Organ Nakli Koordinatörü Hemşire Emine Karakaya ve Organ Nakli Koordinatörü Hemşire Gönül Pınarcıoğlu’nun başarılı çalışması sonucunca ‘2020 yılında Türkiye İkincisi Ödülü’ verildi.
Bunun yanı sıra bugün 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Golf aile çay bahçesinden İskele Meydanı’nda kadar kortej yürüyüşü gerçekleşti.
Yürüyüşe Vali İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Sağlık Müdürü Dr. Gökhan Baştürk, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, İl Organ Nakli Koordinatörü Uzm. Dr. Azem Ülkü, ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
Vali Aktaş ve Alan Başkanı Kaşdemir organ bağışına destek oldu
Yürüyüşün ardından İl Sağlık Müdürlüğü’nün Truva Atı’nın önüne açmış olduğu stantta organ bağışı için form dolduruldu. Vali Aktaş ve Alan Başkanı Kaşdemir form doldurarak organ bağışına destek oldu.
‘Organ bağışında önderiz’
Yürüyüşün ardından açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Baştürk, “Çanakkale ilimiz organ bağışından önder illerimizden birisi. Vatandaşlarımızın desteği sayesinde amacımız bu başarıyı daha da arttırmak. Burada organ nakli olan iyileşen eski arkadaşlarımızı gördük bu da bize gurur verdi. Hem Çanakkale Devlet Hastanemize hem Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemize verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Halkımızı da bu desteğe ortak olmaya davet ediyoruz. Çünkü herkes organ nakli adayı” dedi.
‘Her yıl 2-3 bin organ bekleyen hasta hayatını kaybediyor’
Çanakkale’nin organ naklinde başarılı olmasından dolay gurur duyduğunu belirten ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, “Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 30 bine yakın organ nakli bekleyen hasta mevcut. Maalesef bu hastaların her yıl 2-3 bin civarı organ beklerken hayatını kaybetmekte. Ülkemizdeki organ havuzundaki bekleyenler organlar maalesef hastalarımıza yetmemekte. Bölgemiz organ bağışı konusunda Türkiye’de üst sıralarda yer almaktadır. Güney Marmara bölgesi hatta birinci konumundadır. Vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda destek bekliyoruz” dedi.
İl Organ Nakli Koordinatörü Uzm. Dr. Azem Ülkü çok iyi bir ekibe sahip olduklarını halka doğruyu söylediklerini bunun uzun vadede vatandaşlara güven verdiğini belirterek “ Bu güven sayesinde de Çanakkale’de beyin ölümü tespitinden sonraki bağış oranı ciddi anlamda fazla. Türkiye’de ortalama 100 beyin ölümünde 22 aile bağışlıyor. Ama Çanakkale’de bu yüzde 50’nin üzerinde bu da çok büyük fark ediyor. İyi çalışmayla, sağlık yöneticilerimizin ve hastane yöneticilerimizin destek ve katkılarıyla iyi durumdayız” dedi.
Nedim Bayhan