Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muhsin Çayan

Atatürk ve Otomobilleri

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesinden bu yana tam 98 yıl geçti. Bu yıl Cumhuriyetin 98. yılını büyük bir coşku ile kutluyoruz… Atatürk ün kullandığı otomobillere bir göz atalım dedim. Bildiğiniz gibi ATATÜRK 1923 den itibaren 4 otomobil 3 marka kullanmıştır. ATATÜRKÜN otomobil merakı olmadığı için onlarca arabası da olmamıştır. Kullandığı otomobillerin hepsi hediye edilmiştir. Gerçi Mercedes benz in kendisi istediği söylense de kanıtlanamamıştır.

CADİLLAC 80

 

 

 

 

 

 

Atatürk bu arabayı 1936-1938 yılları arasında kullanmış. Arabanın ağırlığı 2200-2500 kg aralığında değişiyordu. 12 silindirli V motora sahip otomobil 3 vites senkron şanzıman arka tekerlerden itişi ile 150 beygir üretiyordu. Ayrıca 4 tekerleğinde hidrolik fren sistemi ne sahipti.

LİNCOLN K CABRİOLET

 

 

 

 

 

 

 

Şu anda Anıtkabirde sergilenen araba 1936 model 12 silindirli, 150 beygir gücünde 3 ileri manuel vitesli, Stromberg karbüratörlüymüş. Bu gücü 6.8 litrelik devasa bir motor ile yapıyormuş.  Şoför mahallinde siyah deri kaplı koltukları, katlanır ara koltuk ve sabit arka koltuğu, 8 kurşun geçirmez cam, kumaş kaplı tavanı ve halı kaplı yer döşemeleriyle dikkat çekiyormuş.

MERCEDES BENZ

Atatürk’ün kullandığı bu otomobil, Mercedes’in Sindelfingen modelidir. Bu model yalnızca 1924 ile 1929 yılları arasında üretilmiştir. Söz konusu otomobil, aynı zamanda Atatürk’ün ilk arabası olma özelliğine sahiptir. Aracın özellikleri: 100 PS ve 4 silindire sahipti. Siyah ve koyu yeşil renkteki otomobilde Peter Union marka 6 lastik bulunuyordu. Şoför mahallindeki koltuklar siyah deri, arka koltuklar kumaştı.

ARİEL MOTOSİKLET

Atatürk’ün az bilinen bir motosikleti vardır.1931 model olan motosiklet, kendisine 1934 yılında hediye edilmiştir. Atatürk son yıllarında halk içinde dolaşmak için bu motosikleti kullanmıştır. Ariel Square Four, 1930’ların küresel ekonomik krizinden sonra yaratılan en karizmatik İngiliz motosikletlerinden biridir. 4 silindirli motorunun 996-cc kapasitesi ile birleşimi, kendi sınıfında olan benzersiz bir motosiklet. 197 kg’lık kütlesine rağmen, bu motosiklet 160 km / s hıza ulaşabilir ve sürüşü gayet kolaydı. Üretim döneminde, 1930’da bir prototip ile başlayıp 1958’de bu modele kadar devam eden toplam 15641 motosiklet üretildi.

Kalın sağlıcakla… Nice 98 yıllara…

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech