Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Alım gücümüz düştü mü?

Dolar kurundaki hareketlilik, vatandaşın

Dolar kurundaki hareketlilik, vatandaşın hem ruhsal durumunda hem de maddi durumunda dalgalanmalara neden oluyor. Çanakkaleliler artan maliyetler, dolar kurundaki dalgalanmalar, düşük alım gücü ve yüksek enflasyona tepki gösterdiler. Genç, yaşlı toplumun her kesimi ekonomiden dertli. Esnaf “Bir sene önce kızartmalık yağ 150 TL, şimdi ise 350 TL” dedi. Öğrenci ise “Dışarıya az ya da çok parayla da çıkılsa, o para bitiyor” ifadelerini kullandı.

TL her geçen gün değer kaybederken, altın, dolar, Euro ve kripto para piyasalarında dalgalanma ve yüksek ivme geçerliliğini koruyor. Merkez Bankası’nın faiz indirim kararının ardından dolar tarihi bir rekor kırarak, 9.75 TL’ye kadar ulaşmış sonrasında ise 9.51’de sabitlenmişti. 2018 yılından sonra doların ani yükselişi karşısında, alım gücü her geçen gün daha da düşmeye başladı. İthalata yönelik iç piyasa ve ithal ürünlerinin satış fiyatlarının artması gıdadan, sanayiye tüm etiketlere yansıdır. Bir sene önce kızartmalık yağ 150 TL’den alınırken, aynı yağın teneke fiyatı bu sene 350 TL’ye kadar yükseldi.  Çanakkale Gündem Gazetesi olarak, “Dolar kurundaki dalgalanma ekonomimizi etkiliyor mu?” sorusunu vatandaşlara yönelttik.

Öğrenci, “Ben bir öğrenci olarak bir önceki sene gücümün yettiği ürünlere, bir sonraki sene gücümün yetmediğini gördüğümde, aradaki farkı hissedebiliyorum. Sanki her şeyin fiyatı yükseldikçe, insanlar her şeyi yine alabiliyormuş gibi geliyor. Dışarıya az ya da çok bir parayla da çıkılsa, o para bitiyor. Hatta o paranın nereye gittiğini bile bilmiyoruz.”

Fikri Başer, “İthal ürünleri dolar ile alıyoruz. Dolar yükselince satış fiyatları da yükseliyor. Ayçiçek yağına bakıldığında, 50 TL iken şimdilerde 85 TL oldu. Bu da tabi ki vatandaşın cebinden çıkıyor. Elektrik faturaları ve doğalgaz faturaları da vatandaşı zorlamaktadır.”

Mustafa Özen, “Altın, dolar, kripto paralar bir yöne doğru koşarsa, o dünyada büyük bir sorun var demektir. Ya biri iner ya biri çıkar. Hepsinin aynı yöne gitmesi bir tehlikedir. Alım gücü düştü. Bu hayatta her şeyin gücü düştü. Dolar 9. 70 TL olur mu? Nerede yaşıyoruz biz?”

Vatandaş, “Ekonominin düzelmesi mümkün değil.”

Mustafa Yaman, “Kafeterya işletmesi olarak birçok ürünümüz yurtdışından dolarla girdiği için fiyatlar inanılmaz yükseliyor. Biz bunu tabi ki bir şekilde tolere etmeye çalışıyoruz. Sürekli ciddi rakamlarla karşı kaşıya kaldığımızdan, fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu durumda müşterinin tepkisini çekiyor. Alım gücü kesinlikle düştü. Eskiden masalarımız daha nitelikliydi. Nitelikli masa derken cirodan bahsediyoruz. Artık o cirolara ulaşamıyoruz.”

Tayfur Yıldırım, “Dolar kurundaki dalgalanma, bizim cebimizden çıkan parayı müthiş derecede etkiliyor. Vatandaşın alım gücü çok düştü. 2 TL, 3 TL herkes ödemesini kredi kartı ile yapıyor. Kimsede para kalmadı. Herkes ödemelerini kredi kartı ile yapıyor. Bizim ise işlerimiz içler acısı.”

Fulya Sürşaan Özgöç, “Bir hafta önce aldığım otuzlu yumurta ile şu anki aldığımın fiyatı farklı. Bir sene önce bu mekanı açarken aldığımız kızartmalık yağın tenekesi 150 TL iken şimdi tenekesi 350 TL’lere kadar çıktı. Tabi ki cebimizi etkiliyor. Bizler zam yaptığımızda ise müşterinin tepkisini çekiyoruz. Vatandaşın alım gücü düştü. 15 TL’ye simit ayran yerken kimse 30,40 TL’ye yemek istemiyor.”

Tunahan Ünsal-Nedim Bayhan

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech