Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

El Bileği Sorunlarında En Konforlu Tedavi

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Ortopedi

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Doktorlarından Dr. Öğr. Üyesi Tolgahan Kuru, kırık ve kireçlenme gibi dayanılmaz ağrılar ile hayat kalitesini düşüren el bileği sorunlarında, Türkiye’de çok nadir uygulanan bir ameliyat yöntemini Çanakkale’de ilk olarak Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü’nde uygulamaya başladıklarının müjdesini verdi.

Tıpta teknolojik gelişmeler sürerken cerrahide de insan konforunu düşünen teknolojik çalışmalar son dönemde hız kazandı. Çanakkale’deki hastaneler ve doktorlar da gerek tanı koyma noktasında, gerek tedavi ve ameliyat aşamasında bu gelişmelere ayak uydurmaya devam ediyor. Gazetemize konuşan ÇOMÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Doktorlarından Dr. Öğr. Üyesi Tolgahan Kuru, el bileği sorunlarında (kırık, kireçlenme vb) Türkiye’de çok nadir uygulanan bir ameliyat yöntemini Çanakkale’de ilk olarak uygulamaya başladıklarını belirtti. El bileği artroskopisi (eklemin içine bakılması) olarak bilinen tedavi yöntemi, hem hasta konforunu ön planda tutarak hayat kalitesini artırıyor hem de hızlı ve az riskli bir tedavi yöntemi olarak daha çok tercih ediliyor.

ARTROSKOPİ İLE HEM TANI HEM TEDAVİ

Gazetemize ameliyatlar hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Kuru, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ortopedide ‘artroskopi’ dediğimiz olay, ekleme uygun kamera boyutlarıyla eklemin içerisine girip bir aparattan bir ameliyat esnasında eklemin içini seyretmemiz, anatomik doğal yapılarını görmemiz, eğer bir hasar varsa tedavi etmemize yarayan bir ameliyat türüdür.

Hemen hemen vücuttaki çoğu ekleme artroskopi üniteleri ile girebiliyoruz. El bileği artroskopisi ise son zamanlarda yaygınlaşmaya başlayan bir ameliyat türümüz. El bileği yapısı olarak çok kapsamlı ve karmaşık bir yapıya sahip. İçerisinde büyük kemiklerimiz, küçük karpal dediğimiz kemiklerimiz, kıkırdak bir yüzey var. Aynı dizimizdeki menüsküs gibi TFCC (Triangular fibrocartilage complex) dediğimiz bir yapımız var. Bu TFCC, el bileğindeki küçük kemiklere aktarılan yükü absorbe etmeye yarıyor. Bu bazen travma esnasında bazen aynı dizimizdeki kireçlenme gibi el bileğimizde de kireçlenme olduğu vakit buradaki yapı yırtılıyor, aşınıyor ve dejenere oluyor.

TFCC kompleksi, hasar görmüşse tanısal olarak onun tanısını koyuyoruz ve tamir edebiliyorsak da dikebiliyoruz. Ayrıca el bileği kırıklarında bu bahsettiğimiz kapalı sistemde kamerayla beraber küçük portallardan girip buradaki kırığı anatomik olarak eklem yüzeylerini görebildiğimiz için redükte edip (normal anatomik pozisyonuna getirilip) tam anatomik yapıya sahip olup ameliyatımızı kolaylaştıran bir türü var. Aynı şekilde el bileğindeki ganglion kistleri veya kıkırdak hasarında geçmeyen el bileği ağrılarında, özellikle ilk altı ay tanı konulamamış geçmeyen el bileği ağrılarında bu el bileği artroskopisinin endikasyonu yapılması (tedavi yöntemi belirlenmesi) tavsiye ediliyor. Ayrıca dizimizdeki kireçlenme gibi el bileğindeki kireçlenmelerde bu bahsettiğimiz siyovinel yapılar, TFCC kompleksi ve eklemdeki kireçlenmeyi de debritman dediğimiz içeriğini temizleme ameliyatı ile yine bu el bileği artroskopisi sayesinde yapıyoruz. El bileği ağrılarını alıyoruz ve hastalara fonksiyonel kalite sağlıyoruz.”

KESİ KÜÇÜK HAYATA DÖNÜŞ HIZLI

“Küçük, yarımşar santim iki delik genelde bize yetiyor. Hastada geniş bir insizyon (cerrahi kesi) olmuyor. Ameliyattan sonra yaklaşık üç gün sonra el bileği fonksiyonlarını kendisi yapabiliyor. Hayata ve iş hayatına kısa sürede dönebiliyor. Kanaması çok az, komplikasyon oranı çok az, enfeksiyon oranı açık cerrahiye nazaran çok az. Kapalı yapılan ve hasta konforunu düşünen bir cerrahi yöntemidir.

Son dönemde ameliyat yaptığımız hasta yaş grubu ortalama 55 yaş üstüydü. Bunların arasında bu bahsettiğimiz TFCC dediğimiz el bileğinin menisküs yapısını tamir ettiğimiz de oldu. Onarılamayacak olanları debritman yani hastayı temizleyerek rahatlattığımız da oldu. Onun dışında karpal yapıları (el bileğini oluşturan küçük kemikler arasındaki bağ) gözlemleme, tanı koyma amaçlı da yaptığımız oldu. Çünkü el bileği dediğimiz gibi çok kompleks bir yapıdır. Bazen şu anki tetkiklerle -gerek MR olsun, gerek Röntgen olsun, gerek muayene olsun- bazen tanı koyamadığımız el bileği problemleri oluyor. Sadece cerrahi amaçlı değil bazen tanı koyma amaçlı da bunu kullanabiliyoruz. El bileğine HD kalitesinde, kemikler arasındaki bağ yapıyı da görüyoruz. Yırtık mı değil mi bunu gözümüzle net bir şekilde görüyoruz. Ameliyat esnasında tanıyı koyup ameliyat ettiğimiz de oluyor. Sadece tanıyı koyduğumuz da oluyor. Sonrasında kapalı ameliyat yetmiyorsa açık cerrahiye geçtiğimiz durumlar da oluyor. El bileği artroskopisi, hem tanı hem tedavi amaçlı kullanılan ince 2.7 – 2.4 mm kadar küçük minimal invazif, hastanın konforu ön planda olan bir cerrahi yöntemi oluyor. Ameliyat olarak yapılışı zor ama sonuçları güzel bir ameliyat oluyor.”

AMELİYAT SONRASI YÜZDE 80-90 AĞRI AZALIYOR

“Sporcularda özellikle de el bileği kullanılan atma, basketbol, yüzme, tenis gibi sporlardaki el bileği ağrılarında da bahsettiğimiz bu TFCC kompleksi bağı olsun, bu küçük kemiklerin arasındaki bağ olsun, gerek tanısını gerek tedavisini eğer hasta uygunsa yapabileceğimiz bir ameliyat çeşididir. Açık büyük insizyonlarda, yumuşak dokunun ekarte edildiği ve ameliyatta zarar gördüğü birçok ameliyatı bu kapalı ameliyatta hasta konforu ve bizim de komplikasyonları azaltma açısından rahatlatan bir cerrahi yöntemidir. Debritman yapıldıysa kısa sürede iyileşme oluyor. Ancak TFCC yapıldıysa 3 hafta kadar el bileğini yine atelde değil ama elastik bandajı ile fonksiyona izin vererek hafif kısıtlı bir şekilde kullanmasına izin veriyoruz. Bu aşamada tutma, bir şey taşıma gibi fonksiyonları yerine getirebiliyor. Ondan sonra da yavaş yavaş fizik tedavi ile beraber hastayı el bileği bandajından da arındırıyoruz. Ameliyattan sonra ertesi gün taburcu edilebilen bir ameliyattır. Kırıklarda, özellikle de eklem içi kırıklarda -son zamanlarda artırmayı da düşünüyoruz- anatomik redüksiyon dediğimiz, el bileğine plak koyduğumuz vakalarda bu parçalı kırıkları oturtup oturtmadığımızı, ameliyat esnasında çektiğimiz röntgen ile belirliyorduk. Bu el bileği artroskopisinde bu cerrahiyi de katarak anatomik bir yüzeyi, yani parçalanmış legoyu tam anlamıyla oturtmaya da yardımcı oluyor. Bunu da kliniğimizde kullanacağız.

Bilekteki oynak eklemdeki hasarlarında, tendonda, küçük kemiklerde, el bileğimizi oluşturan iki kemikteki kırıklarda, kireçlenmede, menüsküs yapısına benzeyen TFCC’deki yırtıklarda -bu yırtıklarda tanı koyması çok zordur- hastada kronik el bileği ağrısı yapar. Şu anda yaptığımız ameliyatların ertesi günü, bu özellikle TFCC kompleksi yırtık olanlarda tamir ettiğimizde de temizlediğimiz hastalarda da ertesi gün yüzde 80-90 civarında bir ağrı azalması oldu. Bu da zaten ameliyatın başarısını gösteriyor.

Bu ameliyat esnasında genel anestezi de yapılabiliyor fakat eğer hastanın da diğer ek rahatsızlıkları yoksa ve anestezi tarafından da uygun görülürse rejyonel dediğimiz (koltuk altından uyuşturulma) yöntem ile de hasta uyanık bir şekilde bu ameliyatı yapabiliyoruz.

“AMELİYATI DUYUP HASTANEMİZE GELEN ÇOK OLDU”

“Ameliyatı duyunca Çanakkale’den gelen çok sayıda hastamız da oldu. Civar hastanelerden ameliyatı duyan doktorlar tarafından yönlendirilen hastalarımız da oldu. El bileğinde bu tarz problemleri olup da yaşadığı ilde el bileği artroskopisi yapılması gereken hastaları da kliniğimize yönlendirebilirler. Tabii geçmişte, Çanakkale’de yapılamadığı için farklı şehirlere tanı konulup giden hastalarımız da vardır. Artık kentimizde bu ameliyat yapılıyor. Başka bir yere sevk edilen veya uzun zamandır el bileği tedavisi görüp da ağrıları geçmeyen hastalarımızı da Çanakkale Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü olarak en azından muayeneye bekleriz.

Türkiye’de yeni yeni uygulanmaya başlandı. Çok nadir yerde uygulanıyor. Çanakkale’de de bildiğim kadarıyla yapılmadı. İlk bizim hastanemizde, ortopedi bölümü olarak yeni yeni yapmaya başladık. Ameliyatları da son dönemde sıklaştırmaya başladık.

“İLERLEYEN GÜNLERDE KALÇA ARTROSKOPİSİNE DE BAŞLAYACAĞIZ”

Öte yandan Çok yakın zamanda da gene Türkiye’de nadir yapılan kalça artroskopisi dediğimiz, kalça eklemine aynı bu şekilde portallardan girip yapmayı düşünüyoruz. Malzeme temin edebilirsek başlayacağız.”

Eylem Gözeldere

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech