Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Tunahan Ünsal

Covid servisinde yaşananlar…

Ekip arkadaşım Nedim Bayhan ile birlikte, gerekli izinleri alarak, geçtiğimiz gün Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi, covid servisleri ve covid yoğun bakım ünitesine girdik. Servise girmeden önce, gerekli tüm hazırlıklar yapıldı. Açıkta kalacak olan fotoğraf makineleri ve gerekli ekipmanlar dezenfektan ile temizlendi. Tulum giyildi. İki kat maske takıldı ayrıca üzerine siperlik ile de önlem pekiştirildi. En son kapıda eldivenler giyilerek, kapının açılması ile birlikte covid-19 servisine giriş yapıldı.

Servis içerisinde yatan hastalar arasında hem çift doz aşısını olanlar hem de hiç aşı yaptırmayanlar vardı. Şüphesiz ki aşısını yaptıran hastaların, yaptırmayan hastalara göre hastalığı daha kolay atlattıklarını gördük. Hastalar ile röportaj yaptığımızda, hastalığın genellikle gençlerden, yaşlılara bulaştığı ifade edildi. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan hasta sayılarında artış devam ederken, hastalığın büyük oranda evlerde geçirildiği görülürken, yatan hasta sayılarında büyük bir artış olmadığı ifade edildi.

O tulum içerisinde sıcaklık kesinlikle 5 derece daha artarken, tulumların hava geçirmediğini belirtmek isterim. Tulumu üzerinizden çıkardığınızda, terlememeniz mümkün değilken, o lastik eldivenlerde biriken ter ile hastaya müdahale etmek ve hayat kurtarmak zor zanaat olmanın ötesinde şapka çıkartılacak kadar saygın bir harekettir. Ayrıca her tulum çıktığında ve servisten dışarıya çıktığınızda, üzerinizden çıkan her şeyi tıbbi atık kutusuna atıp, tekrar girmek istediğinizde, sil baştan başlayan bir işlem olduğunu da belirtmek isterim.

Sağlık personelleri ile yapmış olduğumuz görüşmelerde, yorgun oldukları gözlerinden okundu. Yorgunluk, azim, kararlılık ve can kurtarıyor oluşun motivasyonu ile hızlı bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Sağlık personelleri için hastanedeki görev süresi bittiğinde, eve gittiklerinde bir başka zorlu görev onları bekliyor. Evde, okuldan gelen çocukları ile selamlaşan sağlık emekçileri, hastanede giydikleri kıyafetlerini poşet içerisinde, hızlıca banyoya götürüyorlar. Minimum temas ile kıyafetlerini çamaşır makinesine atan ve daha sonrasında kişisel temizliklerini tamamlayan sağlık emekçileri, sonrasında çocuklarına sarılabiliyorlar.

Bir buçuk yıl süren ve halen devam eden bir süreçten bahsediyoruz. Can kayıpları devam ederken, yüz yüze eğitime geçilmesi ile birlikte, hastalığın gençlerden yaşlılara bulaştığı çok net bir şekilde anlaşılıyor. Röportaj yapmış olduğumuz hastalar ise özellikle aşı konusunda herkesin hassas olması gerektiğini belirttiler.

Bize gelecek olursak ise heyecanlandık. Doğruya doğru endişelendik. O tulumları giydiğimizde, kafamızda hep haliyle bize bulaşır mı kaygısı vardı. Her şeyi geride bırakarak, servise girdik ve kamuoyu adına etkili görüntüleri çekerek görevimizi sonlandırdık.

Hastanede yapmış olduğumuz röportajları ve çekmiş olduğumuz görüntüleri, 15 Ekim Cuma günü yayınlayacağız. Birlikte, sağlıkla izlemek dileği ile.

Bu arada, hastanenin covid servisinde ve yoğun bakımında neler yaşandığını kamuoyuna aktarabilmemiz için gerekli izinleri sağlayan Sağlık Bakanlığı’na ve yetkililere, ilgililere teşekkürler.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech