Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Handan Şen

Oyunda Kültür İklim Ve Cinsiyet Faktörü

Oyunların oluşumunda iklimin, kültürün, cinsiyetin ve yaşın etkisi büyüktür.

Belirli bir kültürdeki çocuklar, çoğu oyunu bir önceki kuşaktan taklit yoluyla öğrenirler. Oyunda kültür faktörü egemendir. Örneğin, amerikan ve japon çocukları üzerinde yapılan araştırmada grup oyunları daha çok sevildiği ortaya konmuştur. Yine amerikalı çocuklar dramatik oyunlardan hoşlanırken, japon çocuklarının ilgili oldukları saplanmıştır.

Oyun türünün seçiminde mevsim ve iklim koşullarınında etkisi büyüktür. Hareketli oyun ve sporu içeren oyun türleri serin mevsimlerde, daha az enerjiyi gerektiren spor ve oyun türleri ise sıcak mevsimlerde sevilir.

Cinsiyet, oyun seçiminde başka etkendir. Çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda oyun türlerine örnek olarak cinsiyete göre şu şekilde ayrılmıştır.

Kızlar; ip atlamak, evcilik, seksek, ebecilik, yakar top,

Erkekler; Futbol, koşmaca, misket, araba oyunları,

Oyun, çocuğun gerçek dünyayla hayal dünyası arasındaki bir köprüdür. Oyun faaliyeti tek başına ele alındığında, tüm gelişime koşut olarak, oyunda belirgin bir evrim görülür. Oyundaki bu gelişimi özetlemek gerekirse:

Tek başına oynanan oyun

Paralel oyun

Başka bir oyunu izleme

Birlikte oynanan oyun

İşbirliğine dayanan oyun

Tek başına oynanan oyun; başlangıçta çocuklar için mümkün olan tek oyun türü. bu oyunu tek yönetir ve arkadaşları ile oynamazlar. Oyuncaklarla baş başa kalmayı isterler. Başka oyunu izlemek; çocuk sözlü diyolog kurmadan diğer çocukları izlemesidir. Pareler oyun; aynı oyun malzemeleri kullanmalarına rağmen bağımsız sürdürmektir. İşbirliğine dayalı ise; Temel amaç, topluca organize olarak belirli bir sonuca varmaktır. Bu amaca varmak için çocuklar bir arada örgütlenirler. Oyun ile zihin yakın bir ilişki vardır.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech