Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“ÖĞRENCİLERİN SESİNİ DUYMUYORLAR”

Ekonomik koşulların giderek ağırlaşmasının

Ekonomik koşulların giderek ağırlaşmasının faturasını ödemeye çalışan öğrenciler ve veliler son zamanlarda oldukça zorlu süreçlerden geçiyor. KYK yurtlarının kapasiteleri, öğrenci sayılarının yanında oldukça düşük kalırken, artan kira bedelleri ve pahalı özel yurt ücretleri hem öğrencileri hem de aileleri zora soktu. Maliyetlerin oldukça artmasından ötürü, Çanakkale’de pandemi sürecinde 22 özel yurt kapandı. Öğrencilerin barınma sorunları ile ilgili DEVA Partisi İl Başkanı Berkan Karaca ile söyleşide bulunduk. Başkan Karaca, “KYK yurtlarının kapasitesi 7 bin 448 derken, özel yurt kapasiteleri ise 5 bin 874” dedi. Toplamda Çanakkale’nin yatak kapasitesi 13 bin 322 iken, Çanakkale Merkez’de 35 bin öğrenci üniversitede okuyacak. Başkan Karaca yaşanan sorunların temelinde ekonomi vardır dedi ve ekledi: “Öğrencilerin sesini duymayan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Gençlerin yurtdışında hayaller kurmadığı bir gelecek için çalışıyoruz.”

Çanakkale’de öğrencilerin 4 gün süren barınma protestoları, geçtiğimiz gün Çanakkale Valiliğinin, barınamayan bir öğrenci bile kalmayacak açıklamasından sonra son buldu. DEVA Partisi İl teşkilatı ise, Çanakkale’de yaşanan barınma sorunları ile ilgili çalışma gerçekleştirildi. Yapılan araştırmalar sonucunda, Çanakkale’de bulunan KYK ve özel yurtların yatak kapasitelerine ulaşıldı ve bu rakamlar kamuoyu ile paylaşıldı.

Dün ise DEVA Partisi İl Başkanı Berkan Karaca ile söyleşi gerçekleştirdik. Başkan Karaca, yurt sayılarını tek tek açıkladı.

“Nüfusun yaklaşık 4’te 1’i üniversite öğrencileridir”

DEVA Partisi İl Başkanı Berkan Karaca, “Teşkilatlarımız öğrencilerin barınma sorunları ile ilgili araştırmada bulundular. Çanakkale nüfusunun yaklaşık 4’te 1’i üniversite öğrencileridir. Şehrimiz ne yazık ki öğrenciler için altyapı ve sosyal imkanları tam anlamıyla sağlayamamaktadır.

“KYK yurtlarında kapasite 7 bin 448”

Merkez ilçede okuyacak olan 35 bin öğrenciden bahsediyoruz. KYK yurtlarında, 5 bin 290 kız öğrenci yurtlarında yatak kapasitemiz, 2 bin 158 erkek kapasitemiz var. Bu sayı toplamda ise 7 bin 448.

“Özel yurtlardaki kapasite 5 bin 874”

Özel yurtlara bakacak olursak, 3 bin 775 kız, 2 bin 99 erkek yatak kapasitesi bulunmaktadır. Toplamda özel yurtlardaki yatak kapasitelerine bakacak olursak, 5 bin 874 yatak kapasitesi bulunuyor. Çanakkale’de KYK yurtları ve özel yurtlar bir arada hesaplandığında toplamda 13 bin 322 yatak bulunuyor. 35 bin öğrenci dikkate alındığında 13 bin 322 yatak görüldüğünde 20 bin öğrencinin sorun yaşayacağını görüyoruz. Son bir haftada öğrenciler haklı bir serzenişteler.

“Öğrencilerin sesini duymayan bir iktidar ile karşı karşıyayız”

Geçen hafta 9 özel yurtta incelemelerde bulunduk ve ziyaretler gerçekleştirdik. Özel yurtların dolu olduklarını gördük. Yurtlarda yer bulamayan öğrenciler evlere yöneliyorlar. Öğrenciler tepkileri tamamen haklıdır. Öğrencilerin sesini duymayan bir iktidar ile karşı karşıyayız.

Şu anda şehrimiz mevcut öğrencilerin konaklama ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteye sahip değildir.

“Yüzde 100’ü aşan bir fiyat artışı olduğunu görüyoruz”

Geçen seneye oranla yüzde 100’ü aşan bir fiyat artışı olduğunu görüyoruz. Esnafları dükkanlarında ziyaret ediyoruz. Pazar esnafı ile görüşüyoruz. Açıklanan enflasyon rakamları ile çarşıda pazarda rakamların ekonomiye yansıması konusunda ciddi farklar var. Yurt ücretleri ve kira bedellerinin asgari ücret baz alındığında fahiş olduğunu görüyoruz.

“Çanakkale’de 22 yurdun kapandığını öğrendik”

Pandemi döneminde yaklaşık iki senedir okullar kapalı. Okulların kapalı olmasından ötürü ise yurt sahipleri büyük problemler yaşadılar. Şu an kimse bu konuda açıklama yapmıyor. Çanakkale’de 22 yurdun kapandığını öğrendik. Bu konuda bir açıklama göremiyoruz. Cumhurbaşkanımız 1 milyon yurt kapasitesi olduğunu söylerken, Gençlik ve Spor Bakanı ise 650 bin yatak kapasitesi olduğunu söylüyor. Ekonomiyi tek başına değerlendirmemiz lazım. Baskılar, adaletsizlikler, özgürlüklere yapılan müdahaleleri bir arada değerlendirmemiz gerekiyor. Bu alanda yapılacak değişiklikler ile özgürlükler ile biz ekonominin düzeleceğine inanıyoruz.

“Sosyal belediyeciliği savunuyoruz”

Biz yerinden yönetimin önemli olduğunu düşünüyoruz. Sosyal belediyeciliği savunuyoruz. Öğrencilerin yaşadıkları sorunlarda direkt olarak devletin misafirhaneleri öne çıkıyor. Belediyelerinde tabi ki bu şekilde misafirhanelerinin olması önemlidir. Gelen öğrenci arkadaşlarla devamlı olarak görüşüyoruz. Sadece bu devlete özgü bir durum değildir. Belediyelerde bu sorunla ilgili ellerini taşın altına koymalıdırlar.

Biz gençlerin yurt dışında hayaller kurmadığı bir gelecek için çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech