Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Randevu almak imkânsız

Sağlık Bakanlığı’nın Merkezi Hekim

Sağlık Bakanlığı’nın Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) son haftalarda bazı bölümler için poliklinik randevusu almak neredeyse imkânsız hale geldi. Vatandaşlar, Çanakkale’de MR ve ultrason başta olmak üzere göz ve diş polikliniği gibi bölümlerden bile randevu almakta zorluk çektiklerini bildirerek almak istediklerinde “randevu bulunamamıştır” yazısıyla karşılaştıklarını ifade etti.

Aşı randevusu dışında rutin sağlık işlemleri için muayene randevusu almak isteyen Çanakkaleli vatandaşlar ekranda “randevu bulunamamıştır” yazısı ile karşılaşıyor ve randevu olması halinde haber verilmesi yönünde talep oluşturmaları isteniyor. Sisteminde şehir değişikliği yapıp randevu almak istediğinizde aynı tablo ile karşılaştığınız gibi aile hekimi randevusu için arama yaptığınızda sonuç değişmiyor.

Öte yandan normalde göz, diş polikliniklerinden randevu almakta zorlanan vatandaşlar yaklaşık bir aydır dahiliye gibi yoğun ziyaret edilen bölümler ve aile hekimlikleri randevularında da güçlük çektiklerini ifade ediyor.

Görüntüleme randevusu aylar sonrasına veriliyor

MHRS sisteminden randevu alınamaması vatandaşların özel hastanelerin yolunu tutmasına neden oluyor. Ancak özel hastanelerde maliyetli bir kategori olan MR gibi görüntüleme işlemlerini devlet hastanesinde yaptırmak isteyenler, MR randevusunun devlette neredeyse 2 ay sonrasına verildiğini söylüyor. Ultrason randevularını MR’ a göre nispeten daha erkene alabilen vatandaşlar ise yaklaşık 1 ay sonrasına randevu alınabildiğini iddia ediyor.

Ancak yetkililerden aldığımız bilgiye göre MR randevuları Devlet Hastanesi’nde 1 hafta sonrasına alınabiliyor. Yani eğer sistemden doktor randevusu alabilirseniz görüntüleme randevunuza birkaç gün içerisinde ulaşabiliyorsunuz. Üstelik Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin cihazının bozuk olması nedeniyle Devlet Hastanesi’nde oluşan yığılmaya rağmen bu hızla görüntüleme işlemine erişebiliyorsunuz.

Pandemi sonrası yoğunluk

Çanakkale aşılanma sırasında an itibariyle 7. il olarak görünürken aşılanma oranı yüzde 89.3’e yükseldi. Bu da vatandaşlarda rahatlamaya neden oldu. Normalde pek çok konuda tedavilerini erteleyen vatandaşlar rutin tedavileri için hastanelere gitmeye başladı. Randevu alamadıklarında ise sağlık personelinin izin kullanması nedeniyle sağlık hizmetine ulaşamadıkları gibi bir yanılgıya düşüyorlar.

Pandemide uzun süre izinsiz ve çok yoğun biçimde çalışan sağlık personeli yasal hakkı olan izinlerini kullanmaya başladı. Fakat personelin izin kullanması sağlık hizmetinin aksaması konusunda bir gerekçe değil. MHRS sisteminde bir hafta sonrasına randevu veren ortopedi gibi bölümlerde birkaç doktorun birden çalıştığı vatandaşın sistemden kolaylıkla görüntüleyebileceği bir bilgi.

Sonuç olarak tanıtımlarında, tüm vatandaşların devlet hastanelerinde sıra beklemeden özel hastanede olduğu gibi sağlık hizmetine ulaşabileceğini söyleyen MHRS sisteminden ne yazık ki bazı bölümler için randevu almak bile mümkün görünmüyor.

Ş. Ezgi Tuncel

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech