Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Furkan Özbek

Okul Çağı Çocuklarında Sağlıklı Beslenme

Yoğun ve uzun geçen pandemi dönemiyle beraber tüm çocuklar yüz yüze eğitimden uzak bir süreç geçirdi. Eve kapandığımız bu günlerde tüm beslenme düzenimiz değişti. Eylül ayıyla birlikte çocuklar okula dönmeye ve yeni bir beslenme düzenine hazırlanırken bu hafta sizlerle okul çağında beslenmeyle ilgili önemli noktaları paylaşmak istiyorum.

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da beslenmenin çeşitli, yeterli ve dengeli olması oldukça önemlidir. Özellikle sağlıklı büyüme ve gelişme için çocukların mutlaka her besin grubundan kendi yaşına, boyuna ve kilosuna uygun olarak besin tüketimi sağlamalıdır. Ailelerin bu konudaki desteği kadar çocukların da sağlıklı beslenmeyi öğrenmesi oldukça önemlidir. Çünkü okul döneminde sürekli ebeveyn desteği, yönlendirmesi olmayacak ve çocuğumuz kendi besin seçimini yapmak zorunda olacaktır.

Bunun yanında günün ilk öğünü olan kahvaltı çocuklar için oldukça önemlidir. Yapılan bazı araştırmalar kahvaltının okul başarısını arttırdığını ve kahvaltı yapan çocukların daha geç yorulduğunu ortaya koymaktadır. Mutlaka çocuğumuzun evden çıkmadan önce yeterli ve dengeli bir kahvaltı yaptığına emin olmalıyız. Kahvaltımız mutlaka peynir ve yumurta gibi sağlıklı protein kaynakları, doğru tahıl, sebze ve meyve kaynaklarını dengeli şekilde içermelidir.

Öğle yemeklerinde ise tercihleri fast food tarzı yemeklerden yana olmamalıdır. Eğer imkân varsa çocuklarımızın sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanmış ev yemeğine yakın öğünler tercih etmesi sağlanmalıdır. Gerekirse sağlıklı alternatifler içeren beslenme çantası hazırlanabilir. Örneğin; Peynir ve mevsim sebzeleri içeren tam tahıllı bir sandviç, ayran, mevsim meyvesi ve atıştırmalık olarak kuruyemişlerin eklendiği bir beslenme çantası oldukça sağlıklı ve ideal olacaktır.

Çocukların uzun zamandan sonra kantinle tekrar karşılaşması da değinilmesi gereken önemli konulardan biridir. Mevcut dönemde kantin düzenlemeleriyle beraber fast food ve asitli-şekerli içeceklerin satışı sınırlandırılmıştır. Fakat yine de çocuklarımız çevre marketlerden istediği ürünü alabileceği için gerekli önlemler alınmalı ve eğitim sağlanmalıdır. Paketli ürünler yerine kuruyemişler, taze meyveler ya da ev yapımı sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmeli ve beslenme çantasına eklenmelidir.

Okul zamanında çocukların hijyen kurallarına dikkat etmesi de oldukça zor olmaktadır. Aynı su şişesi veya bahçe-tuvalet musluklarından su içme davranışları sıklıkla görülmektedir. Bu durumun oluşmaması için çocuklarımıza gerekli uyarıları yaptıktan sonra temiz ve güvenilir su tüketmeleri sağlanmalıdır.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech