Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Ekonomiyi ayakta tutan üretimdir”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ortak Komite Toplantısı ve Eylül ayı olağan Meclis toplantısı video konferans yöntemiyle yapıldı. Gerçekleşen toplantıda, ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

ÇTSO Eylül ayı meclis toplantısı geçtiğimiz gün online olarak gerçekleşti.

“Sanayicinin ihtiyacı olan güven ortamının sağlanması şarttır”

Gerçekleşen toplantıda konuşan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, ““Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini, daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkûmdur.” Her türlü riski göze alarak, önümüzü göremediğimiz kriz ortamlarında bile yatırım yapan yatırımcının tek beklentisi de moral ve bürokrasiye teslim edilmemesi; önünün açılmasıdır. Ekonomiyi ayakta tutan üretimdir. Koronavirüs ile birlikte yerli üretimin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Kendi kendimize yettiğimiz sürece başa çıkamayacağımız hiçbir sorun yoktur. Bunun bilinci ile kanun koyucu büyüklerimizin de yatırımcının, sanayicinin ihtiyacı olan güven ortamını sağlaması şarttır.

“Vasıflı iş gücümüzü her geçen gün kaybediyoruz”

Bu konuyla da bağlantılı olarak, son günlerde üyelerimizden gelen bir serzeniş de çalışacak vasıflı personel bulunmamasını sizinle paylaşmak istiyorum. Herkes bir şekilde amiyane bir tabirle kamuya kapak atma derdinde. Bir üyemizin şöyle bir haykırışı var; “Biz çalışanımızı alıyoruz, eğitiyoruz. Sadece Cumartesi tatili için daha düşük vasıflı iş de olsa Belediye’ye, Özel İdare’ye herhangi bir kamu dairesine gidip başvuruyor. Daha düşük maaşa o işi kabul edebiliyorlar.” Bu arkadaşımızın önerisi şu şekilde; Belediyeler ve kamu çalışan alacakları zaman son 6 aylık bordrolarına baksınlar işi varsa bu çalışanları almasınlar. Çünkü teknik personel sırf Cumartesi günü tatili için veya yarın öbür gün oradan bir tanıdık bulurum daha rahat bir pozisyona geçerim diye gerçekten vasıflı iş gücümüzü her geçen gün kaybediyoruz. Çok doğru bir serzeniş bu konuda yapabileceğimiz ne var onu bilemiyorum ama onu araştırıp gerekli şeyleri yapmamız lazım” dedi.

“İhracatın artması ülkemize döviz girmesi açısından büyük önem taşıyor”

ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, “Siz kıymetli üyelerimizin de katkılarıyla ithalatın azalarak, ihracatın artması ülkemize döviz girmesi açısından büyük önem taşıyor. İhracatın ivmesinin hızlanmasıyla birlikte cari açığın azalması ve dolayısıyla kur stabilizasyonunun sağlanması da yine önümüzdeki dönemde kalkınma açısından takip edeceğimiz unsurlardan biri olacak.

“Enerji ve üretim kaynaklarını verimli şekilde kullanmak zorundayız”

OSB ile “Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi” tamamlanarak, çevreye duyarlı, sürdürülebilir sanayi ve döngüsel ekonomi alanları oluşturulmasına hız verilmesi gerek. Bunun yanında finansal sektörün düzenleyici çerçevesinin sanayinin yeşil dönüşümünü kolaylaştıracak şekilde geliştirilmesine ihtiyaç var. Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla enerji ve üretim kaynaklarını verimli şekilde kullanmak zorundayız. Bilhassa çevre dostu ve karbon sıfır üretime yönelik yatırımların desteklenmesi gibi konuları programda öne çıkan, kıymetli adımlar olarak görüyorum” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech