Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ahmet Akoğuz

Memur zammında yeni bir şey yok

Enflasyon farkı kadar zam maaş artışı değildir. Önceden 2022 ve 2023 memur maaş zam pazarlıklarındaki beklentiyi anlatırken açıklamıştık. Yine olan oldu enflasyon tahminlerinin altında oranlar maaş artışı olarak  belirlendi, ama memuru enflasyona ezdirmeyen o sihirli formül ile sözleşme bağlandı: zam oranlarına ek “enflasyon farkı kadar ek zam yapılacak” sonuçta milyonlarca memur, emekli ve kamu çalışanı 2022 başındaki zam oranını öğrenmek için Ocak ayında açıklanacak gerçekleşmiş enflasyonu gözleyecek. Biz buna alıştık sözleşmede yeni bir şey yok. Olan zam oranlarını da buraya yazmaya gerek yok zaten geçersiz olacak.

Yeni bir şey yok derken pazarlıkları sürdüren yetkili sendika kendi üyeleri için sözleşme ikramiyesi olarak 400TL ek kazanç sağlamış. Sendikalaşma oranı %1 in altındaki küçük sendikaların üyeleri memurlar ve zaten sendikalara üye olamayan güvenlik güçleri ve en önemlisi emekli memurlar bu ek kazancı alamayacaklar. Yani memurlara diyorlar ki “hemen yetkili sendikaya üye olun yoksa bu 400TL yı alamazsın”. Sendikaların üye kapma yarışında haksız rekabeti bu maddeyle yapmışlar.

Sendika yapılan sözleşmenin sonunda, yani 4 zam dönemi sonunda bazı memurların %37 maaş zammı alacağını ilan etmiş. Şartları sağlayan memur  yani evli, eşi çalışmayan ve 2 çocuklu yeni işe girip hemen sendika üyesi olan 15. Derecenin 1. kademesindeki bu memur %37 zammı 2023 Temmuz ayında alacakmış. Bu kadar şartı yerine getiren 10 memur bulamazlar. Geri kalan tüm kamu çalışanları enflasyon kadar  zam alacak. Yani maaşı olduğu yerden daha düşük olacak. Dileriz ki o tarihe kadar olan enflasyon %37 olmaz da tüm çalışanlar bu az sayıda şartları yerine getirebilen memurlar kadar zam almazlar. Sendikaların ve karşısındaki hükümet görevlilerinin memurun ve emeklinin refahı için çalışmadığı defalarca gösterildi. Yıllar içindeki gelir üzerindeki kayıp kapatılamayacak boyutlara ulaştı. Gelecek iki yıl sonunda daha da artacağı ortaya çıktı. Geçim sorunları anlaşılan daha da derinleşecek.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech