Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çevre Yatırımlarıyla Çevre İllere Örnek Oluyoruz

Marmara Denizi başta olmak

Marmara Denizi başta olmak üzere Çanakkale Boğazı’nın bir süre önce en büyük problemi olan müsilaj için geçtiğimiz gün İstanbul’da düzenlenen istişare toplantısına, Çanakkale’den Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay da temsilen katılarak bir sunum gerçekleştirdi.

Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, İstanbul’da düzenlenen TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu Toplantısı’na katıldı. Marmara Denizi’ne kıyısı olan belediyelerin temsilcilerinin de katıldığı toplantıya, Başkan Yardımcısı Mutluay ile birlikte katılan Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Yüksek Mühendisi de müsilaj sorununun Çanakkale’ye etkileri ve çözümüne yönelik sunum yaparken çevre belediyelerle de fikir alışverişinde bulunuldu.

“ÖRNEK TESİSİMİZE  SIK SIK ZİYARETÇİ ALIYORUZ”

Çanakkale Belediyesi’nin çevre yatırımlarını anlatan Mutluay, “İller Bankası ödeneği ile proje hayata geçirildi. 2019 Ocak ayında da bir imtiyaz sözleşmesi ile entegre katı atık yönetim sistemini hayata geçirdik. Katı atıkların toplanması, taşınması, depolanması, ayrıştırılması ve geri kazanım ile enerji üretiminden oluşan bir tesis. Örnek bir tesis olarak da oldukça sık ziyaretçi almaktayız. Katı atık sızıntı suyu bertaraf tesisini de hayata geçirdik. Özellikle sızıntı suyu, çevreye minimum bir zararla bırakılabiliyor.”

TESİSLERDE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN FAYDALANILIYOR

“İki adet atık su arıtma tesisimiz var. Bunlar da ileri biyolojik arıtma tesisleri… Çanakkale’de şu anda atık su ile ilgili bir çevre yatırımı ihtiyacı yok. Bu atık su arıtma tesisimiz, 2028 yılı için 145 bin nüfusa hizmet verebilecek kapasiteye sahip. Yine 2023 yılına kadar da 210 bin nüfusa hizmet verebilecek noktadayız. Buradaki çamur kurutma tesisimizde güneş enerjisinden yararlanarak kurutma işlemi yapıyoruz. Enerji yatırımı yaptık. Kuruttuğumuz çamuru da lisanslı firmalara gönderiyoruz. Dolayısıyla da bu şekilde sistemimizi de kurmuş olduk.

“İLLER BANKASI YETKİLİLERİ DE TEKNOLOJİMİZİ İNCELEDİ”

Güzelyalı, Dardanos mücavir alanında ikinci biyolojik atık su arıtma tesisimizi kurduk. İfaz olarak adlandırılan sabit film entegreli Aktif Çamur Sistemi ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Bu sistem de çok fazla ziyaretçi almaya başladı. İller Bankası yetkilileri de beldemize gelerek buradaki teknolojiyi de incelediler ve gördüler. Bu da geçtiğimiz yıl sonu hizmete girdi. İki ileri teknolojik arıtma tesisimizin de ultraviyole ışınlarla dezenfeksiyonunu yaparak derin deşarj yöntemi ile denize bırakıyoruz. İki tesisimiz de diğer tesisler de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sürekli izleniyor. Sürekli analizler alınıyor ve online takibi yapılıyor. Sürekli gözlem altında olduğunu söyleyebiliriz, ciddi bir sorunla da karşılaşmadık.” ifadelerinin ardından müsilaj ile mücadele konusunda Çanakkale Belediyesi’nin çalışmalarını paylaştı.

Eylem Gözeldere

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech