Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Tunahan Ünsal

15 TL’ye meyve mi olur!

Tarım kenti diye övündüğümüz, üretim potansiyeli yüksek dediğimiz, verimli arazilere sahip olduğunu belirttiğimiz Çanakkale’de, domates üreticisi yine sıkıntılar içerisinde. Geçtiğimiz sene de kapya üreticileri hatırlayanınız vardır, kasa kasa malları para etmiyor diye tarlalara döküp, seslerini duyurmaya çalışmışlardı. Bu sene de bir türlü istenilen düzeye ulaşamadığımız, tarlalara gidildiğini görülecektir. Anlatmaya gerek yok, kendi gözlerinizle görünüz…

Ezine Gıda OSB için gün saydığımız bu günlerde, herkesin bölgeden arazi aldığını ve fabrikaların birer birer kurulacağı biliniyor. Önümüzdeki süreçte Ezine, üretim merkezi haline gelecek olurken, ilçenin kaderine terk edilmiş halinden çıkacağı umut ediliyor. Son zamanlarda ilçeye yapılan yatırımlarla birlikte, OSB’nin açıldığı günden sonra bölgenin istihdam için de bir üs olması hedefleniyor.

Tüm bu olumlu gelişmelerin yanında, tarlalarda durum olumludan bir hayli uzakta… En son manava ya da pazara gidenlerin dikkatini çeken detay meyve fiyatlarındadır. Meyve alacak olan bir vatandaş, bir kilo istiyorum dediğinde dudağı uçukladığından, yarım kilo ile ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. 15 TL’den başlayan meyvelerin kilo fiyatları ise arşa çıkarken, hiç meyve girmeyen evler var. Gelir durumuna bakıldığında, üretim için harcanan paralarda göz önüne alındığında, ortaya çıkan ürüne ulaşamayan vatandaşlar, Türkiye’de tarımın geldiği noktayı net bir şekilde göstermektedir.

Tarım ülkesi olmaktan giderek uzaklaşmaya başladığımız bu günlerde hibrit tohumlar ile üretmeye çalışmamız ve toprağın artık iyiden iyiye ilaca ve kimyasal maddelere bağımlı hale gelmesi, Çanakkale özelinde de üretimi olumsuz anlamda etkiledi.

Domates üreticisinin artık domates üretmekten vaz geçecek düzeye geldiği Çanakkale’de geçtiğimiz yıl çeltik krizi yaşanmıştı. Çeltik ekimi için ayrılması gereken alandan fazla bir alana ekim yapılınca, mevcut su kaynakları üretimi karşılayamadı. Atikhisar Barajı ve Bayramiç Barajı iflas etti. Barajlar kuraklık alarmı verdi. Bir ara tam yağmur duasına çıkacaktık ki dolu ve yağmurlar hayatımızı kurtardı. Çeltik krizinden sonra, çeltik masaları kuruldu ve planlı üretime geçileceği müjdelendi. Tam çeltikte belimizi doğrultacağız derken, meyve düğünlerde takılacak bir madde haline dönüştü. Bir kilo meyvenin 15 TL olduğu ilimizde, bir ailenin 4 meyve türünden birer kilo alabilmesi için 60 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor.

Batak Ovası, Kumkale Ovası gibi verimli tarım arazilerine sahip olan Çanakkale’de üretici gereken derslerin bir türlü alınmadığını ifade ediyor. Öte yandan son zamanlarda, Çanakkale’de üniversite okumuş ve bir meslek erbabı olabilecek gençler, köylerine dönerek hayvancılığa yöneldiler. 2021 yılında, köyden kente değil kentten köye göçü gördüğümüz yıl olarak kayıtlara geçti. İşsizlik, yüksek enflasyon, alım gücünün düşmesi ve insanlar arasındaki yüksek dozda huzursuzluk ve umutsuzluk, vatandaşı köylere yöneltmeye başladı.

Herkesin aklının köşesinden geçen ıssız bir alanda bir bungalov ev fikri, virüs gibi yayılıyor.

Gerçi nereye gidersen git, meyvenin 15 TL olduğunu aklından çıkarma!

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech