Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CUMPA’da “Kudret Narı” da yerini aldı

Olgunlaşma mevsimi gelen “Kudret

Olgunlaşma mevsimi gelen “Kudret Narı” Cuma Pazarı’nda yerini aldı. “Kudret Narı” nın küçükleri 5 liradan büyükleri ise 15 liradan alıcıyla buluştu.

Az miktarda olsa da Cuma Pazarı’ndan da eksik olmayan “Kudret Narı”; Demir, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri içeriyor. Kesin bir tıbbi veriye dayanmamakla birlikte yaprak ve köklerinden hazırlanan çözeltinin, hemoroid şişliklerini indirdiği, yapraktan elde edilen çözeltinin öksürük kesici ve ateş düşürücü olduğu, aynı zamanda pürgatif (bağırsak boşaltıcı) ve antihelmintik (bağırsak kurtlarına karşı) etkiye sahip olduğu düşünülüyor. Öte yandan kadınlarda kısırlık tedavisinde ve karaciğer bozukluklarında iyileştirici olarak da kullanılıyor. İltihaplı yaraların tedavisinde de yeri olduğuna inanılıyor.

“Kudret Narı” nedir, nerede yetişir?

Bütün kısımları ve öz suyu çok acı olan meyve hamken yeşil, olgunlaşınca turuncu-kırmızı renkte, 10–20 cm uzunluğunda, geniş bir mekik şekline gelir. Girintili çıkıntılı ve pürtüklü bir yüzeye sahiptir. Olgunlaşınca, kabuğu geriye büküldüğünde çok sayıda, kırmızı, kahverengi veya beyaz renkli çekirdekleri ortaya çıkar. Tohumları (çekirdekleri) 7-10mm boyunda, yassı ve pütürlüdür.

Kudret narı, Asya, Karayip Adalarında, Amazon havzasında, Doğu Afrika’da doğal olarak yetişir. Uzak Doğu ve Güney Amerika’da ise özellikle yetiştirilmektedir. Türkiye’de en çok Bursa ve Yalova gibi yerlerde yetişmektedir.

Ş. Ezgi Tuncel

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech