Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bayramiç Tahin Helvası tescillendi

1800’lü yıllara dayanan, Milli

1800’lü yıllara dayanan, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un çocukluk yıllarında yediği ve hatıratlarında yer alan Bayramiç helvasının tüm dünyaya tanıtılması için Bayramiç Ziraat Odası tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusu yapılmıştı. Kaz Dağları kuzey yamacında yer alan ve Çanakkale’nin Bayramiç ilçesiyle özdeşleşen tahin helvası için Bayramiç Ziraat Odası tarafından coğrafi işaret mahreç başvurusu için çalışmalar sonuca ulaştı ve tescil işlemi gerçekleşti.

Konuyla ilgili olarak Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan; “ İlimize ve ilçemize bir marka tescilli ürünü daha kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Tahin helvasının ana maddesi susamdır. Susam 100 yıllardır ilçemizde yetiştirilen bir üründür. Kazdağları’nın coğrafi konumu bakımından bölgemizden ayrı bir tat alıyor.

“İhracat yapılabilir duruma gelmiştir”

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Bayramiç’te doğması ve babasının görev yeri olması nedeniyle ilk çocukluk yıllarının Bayramiç’te geçmesi dolayısıyla ilk helvayla Bayramiç’te tanıştığını ve bunun tadını unutamadığını hatıratlarında beyan etmektedir. 1800 yıllarda Cezayir Salnamesinde helvacılığın meslek olarak geçtiği belirtilmekte. Günümüzde ise Bayramiç’te tahin helvası sektöründe hizmet veren sanayicilerimiz bu helvayı artık uluslararası konuma dönüştürmüşlerdir. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, ihracat yapılabilir duruma gelmiştir. Bayramiç Ziraat Odası olarak, böyle değerli bir ürünü coğrafi mahreç işaretiyle taçlandırmak, bunun süre gelen tarihi yapım değerini ve kalitesini kayıt altına almak için Patent Kurumu’na mahreç başvurusunda bulunduk ve başarıyla sonuçlandırdık.

Bu çalışmalarımızda maddi, manevi bizlerden desteklerini esirgemen Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’a, Ak Parti Grup Başkanvekili, Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’a, Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu’na, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen’e, Çanakkale Ticaret Borası Meclis Başkanı Abdullah Deniz’e, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu’na, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ’a, Bayramiç Kaymakamlığına, Bayramiç İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Çobanoğlu’na, Bayramiç Esnaf Ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Süleyman Yüksel’e, Bayramiç Esnaf ve Sanatkarlar Koop. Başkanı İsmail Yıldırım’a, Tatlan Helva Bahar-Ozan Yurt’a, Hüsnüoğulları Helva Hüsnü-Ege Şenol’a, Karagöz Helva Mehmet Ali Karagöz’e, Sevinç Helva İbrahim Sevinç’e, Sefa Akyüz Helva İbrahim Akyüz’e yönetim ve meclis kurulum adına teşekkür ederim.” dedi.

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech