Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Furkan Özbek

Önce Gözümüz Doysun

Sürdürülebilir sağlıklı beslenmede açlık ve tokluk dengesinin sağlanması oldukça önemlidir. Doygunluk hissini sağlayamadığımız diyetler genellikle uzun süre devam etmez. Doygunluğun sağlanması için de sağlıklı bir sindirim süreci gerçekleşmelidir. Sindirim süreci besin mideye ulaştığında değil, çok daha öncesinde yani besini gördüğümüz ve yemeye hazırlandığımız anda başlar. Besini gördüğümüz anda beynimiz uyarılır ve vücudumuza sindirimle ilgili hormonların salgılanmaya başlaması için sinyaller gönderir.  Bu yüzden önce beynimizin doyacağımıza inanması gerekir. Peki, bu nasıl yapılır?

Öncelikle öğünde yiyeceğimiz tüm yemekleri tabağımıza sıra sıra almak yerine, olabildiğince tek tabağa yan yana toplamaya çalışalım. Yiyeceğimiz her şeyi tek tabakta görmek, hem görsel doygunluğumuzun sağlanmasına hem de masada ortaya hazırlanan salata, meyve ve yoğurtlu sebzeler gibi besinlerin tüketiminde porsiyon kontrolünü kaybetmenin engellenmesine yardımcı olur.

Bir diğer önemli nokta seçtiğimiz tabağımızın boyutudur. Eğer tabağımızın boyutu çok büyük olursa fazla boşluk kalacağından içinde bulunan yemek miktarı az olarak görünür. Mutlaka seçtiğimiz öğün tabağımızın boyutu boşluk kalmayacak kadar küçük olmalıdır.

Son olarak dilimlenebilecek tüm besinler dilimlenmelidir. Örneğin meyve tabağında bütün halde bir elma düşünün, bütün halde gördüğümüzde yeterli gelmeyeceğini düşünebiliriz. Fakat küçük parçalara dilimlendiğinde gördüğümüz anda yeterli olacağına karar veririz. Çünkü bölündüğünde yüzey alanı artar ve tabaktaki boşlukları görmemiş oluruz.

Saydığımız bu yöntemlerle görsel olarak doygunluk hissini ve porsiyon kontrolünü sağlayabilirsiniz.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech