Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Facianın Sorumlusu Kim Olacak?

Geçtiğimiz gün “Eceabat Baypas

Geçtiğimiz gün “Eceabat Baypas ediliyor” başlığı ile dile getirdiğimiz, çökme tehlikesi ile karşı karşıya olan Kilitbahir köyündeki feribot iskelesi, dün İl Genel Meclisi’nin de gündemine geldi. CHP Eceabat İl Genel Meclisi Üyesi Ali Şinasi Tınaz, yaz aylarında köy halkının dar yollarda oluşan trafik nedeniyle evlerine gidemediğini ve sürekli dışarıdan gelenlerle tartışmak zorunda kaldığını kaydetti.

Köyün eski muhtarı olan Tınaz, iskele için iki hafta önce CİMER’e yazdığı bilgilendirmeyi de meclis üyeleri ile paylaşırken çöken ve kum torbalarıyla ayakta tutulmaya çalışılan iskelenin tehlike arz ettiği konusunda yetkilileri uyardı ve bir an önce önlem alınması gerektiğini kaydetti.

Kilitbahir’in çilesini gündeme getiren CHP Eceabat İl Genel Meclisi Üyesi Ali Şinasi Tınaz, “Çanakkale İli, Eceabat İlçesi, Kilitbahir köyünde bulunan, halihazırda Gestaş A.Ş. tarafından kullanılmakta olan iskele ve rampalar, Gestaş A.Ş. tarafından kullanılmasından önceki süreçte özel bir şirket olan Alınteri firması tarafından bu dönemde faaliyet gösteren gemilerin makine gücü ve kapasite doğrultusunda yapılmış bulunmaktadır. Rampalar yapılırken deniz suyunun ilgili sahadaki derinliği yaklaşık 2-2,5 metre dolaylarında bulunmakta idi. Gestaş A.Ş.’nin faaliyete geçtiği tarihten itibaren ilgili iskele ve rampalar, kullanılmaya devam etmektedir.  Ancak faaliyete geçen süre, DLH’ye ait bir adet kazar ve iki adet duba tipi geminin taş ve kum temizliği yapmış olduğu faaliyetler neticesinde ve de sığlık olan kum dolgunun kazılarak deniz suyu derinliğinin 6 metreye kızarılmış olup, bu faaliyetler gösterilirken doğru tekniklerin uygulanmadığı kanaatindeyiz. Zira halihazırda, ilgili rampalara yanaşmakta olan 3 adet geminin makinelerini de güçlü olması, yanaşıp kalkarken pervane sularının mevcut betonların altındaki taşları oyarak deniz suyu derinliğini artırmakta olduğu tarafımızdan fark edilmiştir. Akabinde, yüzeyde bulunan betonlar çatlamaya başlamış olup güvenlik zafiyeti oluşturmuştur. İlgili iskele ve rampaların hem rutin kullanılma yoğunluğu hem de turizm sezonunda yoğunluğun arttığı göz önüne alınırsa işbu iskelede beton bloklar üzerinde pek çok zaman 20-30 adet motorlu araç ve yoğun bir yaya trafiği oluşturmaktadır. Bu araç ve yaya trafiğinin artabileceği de öngörülmektedir. Deniz suyu derinliği, temelin aşınması, yüzey betonlarının çatlaması ve iskelelerin kullanımı esnasında oluşan ağırlık nedeniyle telafisi mümkün olmayan can ve mal güvenliği rizikolarının ortaya çıkmasını teminen gerekli çalışmaların yapılarak ilgili iskele ve rampaların güvenliğinin sağlanması gerekmekte.” diye konuştu.

LİMAN BAŞKANLIĞI TEKNİK BİR ÇALIŞMA YAPMIŞ MIDIR?

“Kaldı ki Gestaş’a ait arabalı gemilerin mevcut rampalara yanaşması için Liman Başkanlığından hat izni almaları gerekmekte… Mevcut gemilere hat izni veren Liman Başkanlığı, iskelelerin uygun olup olmadığı bildiren herhangi bir teknik çalışma yapmış mıdır?

Daha sonra iskelelerde çökmeler olmuştur. Taşeron bir firma tarafından yapılan göz boyama işlemi de fayda vermemiştir. Kilitbahir’deki çöken mevcut rampalar ile ilgili olarak sayın valimize bu konuda bilgi verilmediğini rahmin ediyorum. Yolun trafiği kaldırmadığı, vatandaşların kendi köyüne bile gidemediği bir durum söz konusudur. Ben bir Kilitbahirli olarak söylüyorum; zaman zaman otobüsler minibüsler, kamyonlar geliyor, bizim yolumuz tek şerit, köyümüze girip çıkmakta zorlanıyoruz. Her Allah’ın günü dışarıdan gelenlerle tartışma yaşıyoruz.

SORUMLUSU KİM OLACAK?

Gestaş yönetiminde -eskiden 2 siyasi arkadaşımız vardı şimdi 3-4 oldu- bu konunun sayın Valimize aktarılmasını istiyorum. İskele ve yolların önüne acilen alternatif yol uygulaması yapılmasını istiyorum. Aksi takdirde burada bir facia olursa bunun sorumlusu kim olacak?”

Eylem Gözeldere – Ş. Ezgi Tuncel

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech