Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Üreticiye ayıp edilmiştir”

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya artan girdi fiyatlarına paralel olarak artış gösteren arpa buğday fiyatlarının aşağıya çekilmeye çalışılmasının üreticinin alın terinin, emeğinin, üretmek için verdiği mücadelenin görmezden gelinmesi anlamına geldiğini belirterek; “Üreticiye ayıp edilmiştir.” dedi.

Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya’nın açıklaması şu şekilde;  “Üreticiye ayıp edilmiştir. Üreticinin kullandığı birçok girdi ürünlerinin en az yüzde yüz arttığı ve yükselişin önlenemediği şu dönemde arpa ve buğday fiyatlarında üreticinin lehine Avrupa ve dünya fiyatları örnek alınarak kendiliğinden oluşan fiyatları, konunun muhataplarının ısrarla üreticinin aleyhine geri çekme çabaları sonuç vermiş bölgemizde arpa buğday fiyatları 20 ila 40 kuruş arasında geri gelmiştir. Fiyatlardaki bu gerileme üreticinin alın terinin, emeğinin, üretmek için verdiği mücadelenin görmezden gelinmesidir.

“Günün sonunda kaybeden üretici olacaktır”

Unutulmamalıdır ki oluşan fiyatlar, dünyada oluşan fiyatlardır. Her zaman yaptığımız her işte örnek aldığımız Avrupa’da ve dünyada arpa ve buğday fiyatlarında bir gerileme olmaz iken kuru bir inat uğruna kendi üreticimizin ürettiği ürünü ithalat söylentilerini piyasaya pompalayarak fiyatları geriye döndürmek kabul edilir bir şey değildir ve şu anda fiyatlarını aşağı çektiğimiz ürünler çok kısa bir süre sonra tekrar yükselişe geçecek ama ne yazık ki yükselen ürünler üreticinin elinden çıkmış olacak ve günün sonunda kaybeden üretici olacaktır. Süreci üreticinin ürettiği ürünlerin fiyatları geri çekmek için uğraşarak yönetmek yanlıştır ve bu yanlıştan derhal dönülmelidir.

Atılan yanlış adımdan derhal üreticilerimiz lehine dönülmeli

Bakın eğer bir şeyin fiyatı geri çekilmek istenecek ise bu gübre fiyatları olmalı eğer bir şeyin fiyatı geri çekilmek istenecek ise bu üreticilerin hastalıklarla mücadele için kullandıkları tarım ilaçlarının fiyatları olmalı eğer bir şeylerin fiyatı geri çekilmek istenecek ise bu üreticinin kullandığı tohum fiyatları olmalı eğer bir şeylerin fiyatı geri çekilmek istenecek ise bu üreticilerin işini kolaylaştıran makina ekipman fiyatları olmalı. Üretici desteklenmeli ama yarım yamalak değil bilerek isteyerek anlayarak desteklenmeli ürününü erken hasat eden üretici ürününü değerinde satabilmeli, çeşitli sebeplerden dolayı ürününü hasat edemeyen üretici cezalandırılmamalıdır. Atılan yanlış adımdan derhal üreticilerimiz lehine dönülmesi gerekliliğini konunun muhatapları geç kalmadan görmelidir.

Konunun muhatapları yaşanan sıkıntıları istişare etmeyerek, görmezden gelerek yaşanan sıkıntıları anlatanlara da kulaklarını tıkayarak, cevap vermeyerek sıkıntıların son bulmayacağını bilmeli, bu şekilde devam ettiği sürece durumun içinden çıkılamayacak hale geleceği asla unutmamalı ve bir an önce üreticinin lehine gereğinin yapılması için adım ya da adımlar atılmalıdır.”

Ş. Ezgi Tuncel

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech