Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Çevre

Buzdağının görünen kısmı 14 bin kilo

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından projelendirilerek, Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından finansmanı sağlanan “Zirai İlaç Ambalaj Atıkların Toplanarak Bertaraf Edilmesi Projesi” kapsamında projenin uygulanmaya başladığı 2018 yılından bugüne kadar 14.420 kg kullanılmış boş zirai ilaç ambalaj atığı toplanarak bertaraf edildi. 14.420 kg zirai ilaç ambalaj atığı buzdağının sadece görünen kısmı.

Tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de kimyasal ve toksik atıklar birçok alanda tehdit oluşturuyor. Tarım alanlarında bitki hastalık ve zararlıları ile yabancı otları yok etmek amacıyla yoğun olarak kullanılan Bitki Koruma Ürünleri (pestisitler) ülkemizde tehlikeli atık olarak değerlendiriliyor.  Ayrıca tarımsal faaliyetler sonucu oluşan zirai ilaç ambalaj atıklarının çevreye bırakılması sonucu önemli ölçüde çevre kirliliği meydana geliyor. Tarımsal verimliliğin, kalite ve sürdürülebilirliğin yanı sıra insan sağlığı ile doğal denge, yeraltı ve yerüstü suları,  biyolojik çeşitlilik ve çevrenin korunması gibi nedenlerle “Zirai İlaç Ambalaj Atıkların Toplanarak Bertaraf Edilmesi Projesi”; 2017 yılında Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından projelendirilerek, Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından sağlanan finansman ile 90 adet konteyner alınıp,  2018 yılında Bayramiç İlçesindeki 15 köy, 4 mahalle olmak üzere toplam 19 yerleşim yerinde uygulanmaya başlandı.

Projeye 2019 yılında Ezine İlçesi de dâhil edildi. Ezine Kaymakamlığı Çeltik komisyonu Başkanlığı, Ezine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve İlgili Köy Muhtarlıkları tarafından 30 köy 7 mahalleye 45 adet konteyner alınarak proje uygulanmaya başlandı.

“Kullanılmış Zirai İlaç Ambalaj Atıklarının Toplanarak Bertaraf Edilmesi Projesi” kapsamında 2020 yılı içerisinde 3 defa olmak üzere Bayramiç Baraj Gölü Havzasında bulunan 15 köy 4 mahallede ve Ezine’deki 30 köy 7 mahallede bulunan toplam 135 adet konteynerlerde biriken ambalaj atıkları belirli aralıklarla ve uygun araçlar (lisanslı) ile toplanarak imha noktasına gönderilerek imhası sağlandı.

24 köye 50 adet konteyner dağıtıldı

Bugün Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen ve ev sahipliğini İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ’ın yaptığı programa Vali Yardımcısı Abdullah Köklü, İl Sağlık Müdürü Opt. Dr. Gökhan Baştürk, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ve Merkez İlçeye bağlı köylerin muhtarları katıldı. Proje kapsamında 24 köye toplam 50 adet plastik konteyner dağıtımı yapıldı. Köylere dağıtımı yapılan konteynerlerin zirai mücadele ilaç karışımlarının hazırlandığı uygun yerlere yerleştirilmesi ve dolum durumlarının düzenli kontrol edilmesi ise Köy Muhtarlıkları sorumluluğuna bırakıldı.

Çanakkale Merkez İlçeye bağlı proje kapsamına alınan 24 köyün seçiminde tarımın yoğun yapıldığı ve dolayısıyla Bitki Koruma Ürünlerinin kullanımı yüksek olan köyler dikkate alındı.  Projenin Çanakkale Valiliği Çeltik Komisyon Başkanlığında, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale İl Özel İdaresi ve İlgili Köy Muhtarlıkları tarafından ortaklaşa yürütüleceği bildirildi.

Çanakkale Merkez ve Bağlı köylerinde 2020 yılında toplam 245 bin 510 dekar tarım alanı içinde; 168 bin 639 dekar alanda tarla bitkileri, 24 bin 168 dekar alanda sebze ve 51 bin 211 dekar alanda meyve üretimi yapıldı. Bu alanlarda yaklaşık 315 bin 696 kg katı ve 126 bin 301 litre sıvı zirai mücadele ilacı (pestisit) kullanıldığı tespit edildi.

Bayramiç ve Ezine İlçelerinde halihazırda uygulanmakta olan projenin Merkez İlçe ayağı diğer ilçelere entegrasyonu sağlanarak gerçekleştirilecek. Köylerde bulunan Konteynerler, dolması halinde, Muhtarlık tarafından haber verilmesiyle zaman geçirmeden köylerden İl Özel İdaresi tarafından uygun lisanslı araçlarla alınarak Bayramiç İlçe Merkezinde bulunan geçici depolama alanına nakledilecek.  Burada biriken atıklar, yine uygun araçlar (lisanslı) ile imha noktasına gönderilecek.

Projenin kapsamının önümüzdeki yıllarda Eceabat, Gelibolu, Lapseki ve Ayvacık İlçelerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor.

Zirai ilaç üreticilerine projeye destek çağrısı

Öte yandan programda konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ bu zirai ilaçları üreten firmaların “Kullanılmış Zirai İlaç Ambalaj Atıklarının Toplanarak Bertaraf Edilmesi Projesi” ne destek vermesinin çevreye duyarlı bir hamle olacağını ifade etti.

Ş. Ezgi Tuncel

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech