Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Laboratuvar var, Çiftçinin haberi yok

Gübre fiyatlarına gelen zamlar

Gübre fiyatlarına gelen zamlar ve maliyetin yükselmesiyle birlikte üretim yapmakta zorlanan çiftçi toprak analizi ile kullandığı gübre miktarını ve maliyetini düşürerek daha verimli sonuç alabiliyor. Ancak 2017 yılında İl Tarım Müdürlüğü’nden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne devredilen ve 2018 yılında ÇOMÜ bünyesinde açılışı gerçekleşen Toprak, Yaprak Analiz Laboratuvarı bu alanda yeterince etkili değil. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bünyesindeyken laboratuvara erişimi olan çiftçinin laboratuvarın üniversite bünyesinde varlığını sürdürdüğünden haberi bile yok. Üniversite çiftçiye erişim anlamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kadar aktif değil.

Çanakkale, Türkiye’de tarım alanında ürün çeşitliliği ve üretim kapasitesiyle öne çıkan iller arasında ancak çiftçi tüm Türkiye’de olduğu gibi üretimi çoğunlukla geleneksel yöntemlerle ve atadan öğrenilen bilgiler ile devam ettiriyor. Gübre fiyatlarına gelen zamlar ve maliyetin yükselmesiyle birlikteyse bu meslek artık kazandırmaz bir hal almaya başladı ve çiftçi toprağını terk edecek duruma geldi.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yetki alanında bulunan Toprak, Yaprak ve Su Analiz Laboratuvarı 2017 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne devredildi ve 2018 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOBİLTUM) bünyesinde dönemin AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider,  İl, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ’ın katılımıyla hizmete açıldı. Ancak çiftçiye ulaşma ve çalışma yürütme anlamında zayıf kaldı.

İl Özel İdare’nin oldukça yüklü miktardaki yatırımıyla yapılan Toprak Yaprak Analiz Laboratuvarı, İl Tarım Müdürlüğü’nün bünyesindeyken özel laboratuvarlara kıyasla oldukça düşük maliyetle çiftçiye hizmet veriyordu. Toprak analizinin ardından çiftçiye toprağın birikimi hakkında bilgi veriyor ve verimli ürün elde etmesi için tavsiyede bulunuyordu.

Öte yandan verdiği hizmetler arasında öne çıkan bir diğer nokta ise gübre maliyetlerinin böylesine artığı günlerde, önemli bir ihtiyacı karşılayacak bir bilgi olan toprak için gerekli gübre miktarını belirlemesiydi. Laboratuvar üniversite bünyesinde daha donanımlı araçlarla ve daha uygun fiyatla hizmete devam ediyor. Ancak üretici haberdar değil çünkü üniversite sahada İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kadar aktif değil.

Laboratuvar daha uygun fiyatla üniversitede hizmete devam ediyor

İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ’a İl Tarım Müdürlüğü’nün bünyesindeyken aktif bir biçimde işleyen hizmetin neden başka bir kuruma devredildiğini sorduk. Erdem Karadağ devredilmeyle ilgili olarak şu bilgileri verdi; İl Tarım Müdürlüğü’nün bünyesinde bulunan aralarında laboratuvarın da yer aldığı bazı binaların 2017 yılında yıkım kararı çıktı. Çiftçinin mağdur olmaması için laboratuvarın üniversiteye geçmesini ve hizmete devam etmesini destekledik. Yıkım kararı, sonrasında tasarruf tedbirlerine takılarak ertelendi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ üniversitedeki laboratuvarın donanımının daha yeni olduğunu da ekledi. Devredilme sırasında ise üniversiteyle Tarım İl Müdürlüğü’nden daha yüksek fiyat verilmemesi konusunda mutabakata varıldığını bildirdi.

Laboratuvar şu an üniversitede hizmete devam ediyor. Üstelik daha uygun fiyatla… Ancak çiftçi bu durumdan haberdar değil. Çiftçi laboratuvar konusunda yeterince bilgilendirilememiş.

Ş. Ezgi Tuncel

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech