Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Müsilajın nedeni ve sonuçları ortaya konuldu

Marmara Denizi’ni aylardır etkisi

Marmara Denizi’ni aylardır etkisi altına alan ve mücadele edilmeye çalışılan müsilaj ile ilgili, ENV Enerji Çevre Yönetimi ve Teknolojileri firması tarafından bir bilgilendirme notu hazırlandı. Hazırlanan bilgilendirme notunda, müsilaj ile ilgili yapılan incelemeler neticesinde müsilajın oluşum sebepleri ve kurum ve kuruluşların görüşlerine yer verildi. Raporda müsilajın oluşumu ile ilgili ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Hızla yarı yarıya azaltılırsa 5-6 yıllık bir süreçte o oksijendeki eşik değerleri biraz aşmaya başlarız. Biraz iyileşmeye başlar. Sabır gerekiyor, hızlı önlem almak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Müsilaj tehlikesi, Marmara Denizi’nin tamamına yayılırken, Çanakkale’de Mart ayından itibaren deniz salyasının etkisi kırılmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, müsilaja karşı eylem planı oluşturuldu ve kıyı kentlerde uygulamaya konuldu.

ENV Enerji Çevre Yönetimi ve Teknolojileri firması tarafından, müsilaj incelendi ve bilgi notu yayınlandı. Yayınlanan bilgi notunda, müsilajın oluşum sebepleri, Marmara Denizi’ndeki durum, ülke genelindeki durum, dünya genelindeki durum ve kurum-kuruluşların görüşlerine yer verildi.

Bilgi notunda, müsilajın oluşum sebepleri kısmında akademisyenlerin görüşlerine yer verildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz tarafından müsilajın oluşumu, “Ocak ayından bu zamana kadar Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı’nda görülen müsilaj (deniz salyası) için “Büyük şehirlerin özellikle arıtılmadan denize boşalttığı atık sular, kimyasal ve diğer fabrikaların suya attığı atıklar, onun dışında tarlada iyi tarım uygulaması yapmayıp, aşırı gübreleme sonucunda yağmurla birlikte Marmara Denizi’ne akan bu sular müsilajı tetikliyor” ifadeleri ile özetlendi.

“Hızla yarı yarıya azaltılırsa 5-6 yıllık bir süreçte o oksijendeki eşik değerleri biraz aşmaya başlarız”

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu ise müsilajın oluşumu ile ilgili, “Gerçekten müsilaj çok yaygın. Sadece gördüğümüz deniz yüzeyinde değil, bütün deniz su kolonunda da jelimsi bir yapı hakim. Bu derece bir durumla hiç karşılaşmamıştık. Oksijen seviyeleri ciddi bir şekilde azalmış durumda hızla önlem almamız gerekiyor. Müsilaj ilk defa olmuyor evet ama bu kadar yaygın bir biçimde ilk defa. Özellikle deşarjlardan arıtılmadan giren deşarjlar çok etkilemiş. Havzadan nehirlerden giren tarımsal girdiler olsun, endüstri girdileri olsun bunlar çok etkilemiş. Gördüğümüz kadarıyla bu besin tuzu dediğimiz bu kirliliğin en azından hızla yarı yarıya azaltılması lazım. Hızla yarı yarıya azaltılırsa 5-6 yıllık bir süreçte o oksijendeki eşik değerleri biraz aşmaya başlarız. Biraz iyileşmeye başlar. Sabır gerekiyor, hızlı önlem almak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Çanakkale’de yoğun bir tabaka olarak kendisini gösterdi”

Bilgi notunda Marmara Denizi’ndeki durum, “Marmara Denizi kıyılarında yaklaşık beş aydır müsilaj ya da deniz salyası olarak sarı, beyaz renkte bir sıvının oluşumu gözlenmektedir. İlk önce Şarköy kıyılarında rastlanan musilaj sonrasında Tekirdağ, Gemlik, Mudanya‟da görüldükten sonra Kartal, Pendik, Caddebostan, Moda kıyıları ağırlıklı olmak üzere İstanbul‟da da görülmeye başladı. Son günlerde Bandırma ve Erdek kıyılarında Yalova, Bandırma Çanakkale‟de yoğun bir tabaka olarak kendisini gösterdi” cümleleri ile özetlendi.

Temizleme yöntemleri kısmında ise “Marmara’daki müsilaj (deniz salyası) kirliliğine yönelik en büyük deniz temizliği seferberliği, saat 14.00 itibarıyla Caddebostan Sahili’nden başladı. İstanbul’da Pendik, Kocaeli’de Karamürsel, Bursa’da Mudanya, Balıkesir, Yalova, Çanakkale ve Tekirdağ’da eş zamanlı olarak müsilaj temizliği başladı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Gölcük Poyraz Limanında, müsilaj (deniz salyası) temizleme faaliyetlerine başlandığını bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı Kocaeli Valiliği koordinesinde yapılacak müsilaj temizleme çalışmalarına da Gölcük bölgesindeki deniz temizleme araçları ve personelle destek verileceği belirtildi” cümleleri yer aldı.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech