Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“En erken 5 yıl”

Başkan Gökhan müsilajın çözümü

Başkan Gökhan müsilajın çözümü için tarih verdi

Marmara Denizi’nin kabusu olan müsilaj ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Marmara Belediyeler Birliği düğmeye bastılar. Geçtiğimiz Kocaeli’de düzenlenen toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum başta olmak üzere Marmara Belediyeler Birliği’nin tüm belediye başkanları da toplantıda yer aldılar. Müsilaj ile ilgili Marmara Denizi’ni Koruma Eylem Planı imzalandı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, dün basın mensupları ile bir araya gelerek, “Bugün, yarın başlarsak en erken 5 yıl içerisinde bu işin çözümüne doğru yol alabiliriz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz gün Marmara Belediyeler Birliği toplantısına katıldı. Bakan Kurum ve Marmara Belediyeler Birliği’nin belediye başkanları yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından, “Marmara Denizi Koruma Eylem Planı”na imza attılar. 22 maddeden oluşan plan için en erken sürede harekete geçilmesi kararlaştırıldı.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, basın mensupları ile dün bir araya geldi. Başkan Gökhan gerçekleşen toplantı ve atılacak adımlar ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

“Neler yapılması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunduk”

Başkan Gökhan konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, “Marmara Denizi’nde müsilaj sorununun çözümü için bölgede çeşitli adımlar atılmaya başlandı. Çanakkale’de ÇOMÜ ve Ankara’dan Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün katılımıyla bir toplantı yapılmıştı. Müsilaja neler sebep oldu, gerekçeleri nelerdir, bunlar tartışılmıştı. Üç temel nokta var; ilki kirliliktir. Bu da yıllardır gelen bir sorun. İkincisi denizdeki su sıcaklığının 2,5 derece artması. Bunun da denizdeki bitki popülasyonuna patlama yaptırdığı, bunları yiyen küçük balıkların da azalması ve akıntı da durağanlığın artması olarak gösterildi. Cuma günü de ayrı bir çalışma düzenlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara Belediyeler Birliği bir çalıştay düzenledi. Bu çalıştaya ilgili mühendisler ve başkan yardımcılarımız katıldılar. Cumartesi günü ise; Belediyelerin su ve kanalizasyon işlerinden sorumlu başkan yardımcılarının katıldığı ayrı bir toplantı düzenlendi. Neler yapılması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

“Çanakkale hem sıvı hem de katı atıkta iyi durumda”

Çanakkale Belediyesi olarak şehir merkezinde ve Güzelyalı-Dardanos bölgesinde arıtma tesisimiz faal durumda. İki arıtma tesisimiz de son derece ileri tekniklerle arıtma işlemi gerçekleştiriyor ve bakanlık tarafından da denetleniyor. Bu konuda ender belediyelerden bir tanesiyiz. Toplantıda Sayın Bakan da Çanakkale’den övgüyle bahsederek; en iyi durumda olduğumuzu ifade etti. Katı çöplerden çıkan sızıntı suyunu dahi arıtabiliyoruz. Marmara Bölgesinde arıtma konusunda en iyi durumda olan il Çanakkale olarak anılmaya layıktır. Çanakkale hem sıvı hem de katı atıkta iyi durumda.

Sarıçay ve Atikhisar’a fosseptik akıyor

Çanakkale merkez iyi durumda ama tam şehrin içinden geçen Sarıçay’a üç köyün arıtmasız fosseptiği atılıyor. Bu yetmez gibi Barajın etrafındaki köylerin güya fosseptik için arıtmaları var ama çalıştırılamıyor. Ve bu atıklar maalesef barajın içine akıtılıyor.

“22 maddelik eylem planı hazırlandı”

Pazar günü Sayın Bakanın çağrısı ile Marmara Birliğinin koordinasyonunda Kocaeli’nde bir toplantı düzenlendi. Bu toplantı belediye başkanları, Valiler, Bakan Murat Kurum ve bakanlık personelleri katıldılar. İller bankası genel müdürü katıldı. TBMM Çevre Komisyonu ve milletvekilleri katıldılar. 5 saat süren toplantıda düşüncelerimizi aktardık. Bunun sonucunda Marmara’yı bu dertten kurtarmak için 22 maddelik eylem planı hazırlandı.

“10 yıllık bir periyoda ihtiyacımız var”

Müsilaj sorunundan ne kadar sürede kurtulabileceğiz sorusuna yanıt arandı. Bugün, yarın başlarsak en erken 5 yıl içerisinde bu işin çözümüne doğru yol alabiliriz. Çünkü ciddi yatırımlar söz konusu. Israrcı olur ve taviz vermezsek Marmara denizi ve bölgemizi hatta derelerimizi, havamızı, deniz ürünlerimizi de katarsak 10 yıllık bir periyoda ihtiyacımız var. Artık doğa kendisini ortaya çıkarttı ve en büyük alarmı vermiş oldu” ifadelerini kullandı.

Tunahan Ünsal

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech